Tema

Geni, trist pappa og utro ektemann

Alle vet at Albert Einstein var et geni. Men visste du at han hadde et rotete privatliv? I dag er det 140 år siden fysikeren ble født.

– Han er en Einstein!

Det sier vi kanskje hvis vi synes noen er spesielt smart. Navnet Albert Einstein betyr det samme som å være et geni. Vi tenker på Einstein som den smarteste personen noensinne.

Den berømte fysikeren er mest kjent for ha utviklet relativitets-teorien. Den beskriver hvordan lys, tid, masse og rom virker. Det er få som virkelig skjønner den.

Men Einstein hadde også et privatliv. Det var langt mer rotete enn hjernen hans.

Einstein ble født i byen Ulm sør i Tyskland 14. mars 1879. Som barn var han sen med å lære. Foreldrene ble bekymret. De visste ikke da at sønnen var et geni. I tillegg hadde han dysleksi.

Som 15-åring flyttet han til Sveits for å gå på skole. Da ble han sveitsisk statsborger. Han studerte fysikk og ble en stjerne innen faget. I 1921 vant han Nobel-pris for arbeidet sitt.

Privat var Einstein spesiell på mange måter. Han var gift to ganger. Hans første kone var serbiske Mileva Maric. Hun var også fysiker og fire år eldre. De møttes da de studerte i Sveits. Noen mener at hun var med på å utvikle teoriene hans.

Foreldrene advarte Albert mot Mileva. Men det unge paret holdt sammen. Mileva ble gravid og fødte en jente. Det er et mysterium hva som skjedde med henne. Døde hun? Ble hun adoptert bort? Ble hun handikappet etter en sykdom? En setning i et brev bare hinter om hva som skjedde:

– Jeg er veldig lei meg for det som skjedde med Liserl. Skarlagensfeber setter ofte varige spor, skrev Einstein til Maric i 1903.

Paret giftet seg det året. De fikk to sønner. Den yngste led av schizofreni. Einstein skrev at det kanskje var bedre om Eduard aldri ble født. Men han skrev også:

– Han er min fineste sønn og den som ligner meg mest. Han ble fanget av en psykisk sykdom som ikke kan leges.

Det er slike personlige brev som avslører dramaet i privatlivet til Einstein.

Einstein flyttet etter hvert tilbake til Tyskland for å jobbe som professor. Men han dro da Adolf Hitler tok makten i 1933. Einstein var jøde. Han kjempet mot nazistenes ideer. Men han kjempet aldri med makt. Einstein var pasifist. Det er å være imot bruk av vold.

Han dro til USA og ble amerikansk statsborger i 1940. Einstein var professor ved universitetet Princeton i delstaten New Jersey. I dag er hjemmet hans i byen blitt til museum. Hans eldste sønn Hans Albert flyttet også til USA. Han ble ingeniør. Men Eduard ble igjen i Sveits. Han var tungt psykisk syk og bodde på asyl. De to så hverandre aldri igjen.

Ekteskapet med Mileva hadde endt ulykkelig. Albert var ofte utro. Brev avslører også at Albert begynte å få nok av Mileva. Hun var sjalu og deprimert, skrev Albert. Han klaget på kona i brev til kusinen Elsa. Han forsøkte å gå fra Mileva. Men han godtok å være gift med henne i mange år for sønnenes skyld. Likevel hadde han flere spesielle krav.

– Du skal sørge for at klærne og vasken min er i orden. Du skal sørge for at jeg får tre måltider til rommet mitt. Soverommet mitt og kontoret skal være rent og ryddig. Bare jeg skal bruke skrivebordet. Du skal ikke snakke til meg så sant jeg ber deg om det, skrev Einstein.

Til slutt fikk han skilsmisse. I 1919 giftet Einstein seg med kusinen Elsa. Han fortsatte å være utro også mot henne. Men han innrømmet det for henne i brev han skrev. De var gift fram til hun døde i 1936. Einstein selv levde til 1955. Han ble 76 år gammel.

Kilder: National GeographicLive Science, The Guardian, Time, Wikipedia

Siste utgave

På forsiden nå