Tema
Bilde 1 av 19

Slik ble Belgia kjent for sjokolade

Vet du hvordan Belgia ble så god på sjokolade? Historien er mindre søt enn smaken.

– Vi vil egentlig ikke snakke om det. Men Belgia hadde kolonier i Afrika. Slik ble kakaobønner tatt med tilbake til Belgia, sammen med krydder som vanilje, sier guiden Avo.

Han har med seg en gruppe på sjokoladetur i Belgias hovedstad Brussel.

– Smak! sier Avo og deler ut små biter sjokolade, laget på kakao fra ulike land.

– Sjokolade er som vin, sier guiden.

– Kakao-bønnene tar smak fra omgivelsene. Kakao fra Cuba smaker og lukter av tobakk og jord. Sjokoladen fra Madagaskar smaker kaffe, vanilje og frukt, forklarer han.

Det produseres mest kakao i Afrika, i Mellom-Amerika og i Sør-Amerika. Kakaoen sendes til ulike land i verden. Belgiere fikk smake kakao allerede på 1700-tallet.

– Belgierne mislikte den bitre drikken av ren kakao og vann. De tilsatte melk, vanilje og sukker. Slik ble den varme sjokoladen noe alle elsket, forklarer Avo.

Landet startet å hente inn kakao fra koloniene på 1900-tallet. Nå er det Belgia og Sveits som lager mest sjokolade i Europa. Faktisk var det en sveitsisk innvandrer i Belgia som fant opp noe lurt. I 1912 fikk farmasøyten Jean Jr Neuhaus en idé. Han laget den første fylte sjokoladen. Han fylte sjokoladen med honning og mandler. Den solgte godt.

Sjokoladeturene i Brussel tar folk med gatelangs. Du får også muligheten til å lage din egen sjokolade, om du vil. I et lokale i en bakgate må du ta på et forkle og vaske hender. Skåler med smeltet sjokolade settes over stearinlys. Nå gjelder det å forme dine egne sjokolade-pletter, før sjokoladen stivner.

Turisten Eldrid Schei lager pene flater med mørk sjokolade. Så fyller hun på med salt, biter av tørket frukt, sesamfrø eller kokos.

– Se, så fin! Håper den er god, også.

Gatene i Brussel myldrer av turister. Ut av butikkene velter folk med handleposer. Det er en sjokoladebutikk på nesten hvert gatehjørne.

– Vil dere prøve? spør en eldre herremann inne i sjokoladebutikken Mary.

I disken ligger vakre biter av det søte. Alle har navn etter de kongelige. For kongefamilien i Belgia har hver sin favoritt-sjokolade, og sjokolateriet leverer sjokolade til slottet.

– Folk fra hele verden kjøper sjokolade her, sier Amelle Berrahal til Klar Tale, og tar imot betaling fra nok en kunde.

– Vi har flest fra Asia, Qatar, USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Selv er hun student og jobber deltid i butikken.

– Sjokoladen her smaker helt annerledes enn andre steder. Her liker jeg til og med sjokolade med kaffe, sier hun – og sniker til oss enda en smaksprøve.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå