– De slo meg med plastrør. Jeg vet ikke hvor lenge, men det var lenge. De slo meg på leggene, på lårene, på baken og på ryggen. Av og til tok de en pause. Så begynte de igjen. De slo og ropte, truet og anklaget.
Dette forteller Maxim Lapunov i et intervju. Han er en av de få homofile som våger å snakke.
Han forteller om volden han opplevde i 2017. Da skal hundre menn ha blitt arrestert og torturert i Tsjetsjenia. Lapunov forteller at han ble holdt i en liten celle i 12 dager. Han så aldri noen andre, men han hørte dem.
– Slagene og skrikene kunne høres over hele kjelleren, sier han.
Noen ble også drept, ifølge den russiske avisa Novaya Gazeta. Det var politiet og hæren som gjorde det.
Presidenten i Tsjetsjenia nekter. Det finnes ikke homofile i Tsjetsjenia, sier han.
– Vi kan ikke arrestere eller undertrykke mennesker som ikke finnes, sier Ramzan Kadyrov.
Tsjetsjenia er en selvstendig republikk i Russland. Det bor flest muslimer der. I januar kom meldinger om nye overgrep i Tsjetsjenia.
Stadig flere land fjerner lover mot homofili. Men i noen land blir det verre. Russland er ett av dem. Landet gjør lite for å stanse Ramzan Kadyrov. Det sier Patricia Kaatee til Klar Tale. Hun er rådgiver i organisasjonen Amnesty Norge.
– Russland er et land vi er spesielt bekymret for, sier hun.
I Russland har det vært lovlig å være homofil siden 1993. Men i 2013 kom en ny lov. Den sier at folk ikke kan snakke om homofili offentlig. De kan ikke vise at de er homofile.
– Slike lover legger til rette for at homofile kan bli diskriminert. De som blir trakassert, har ingen rettigheter, sier Kaatee.
Ingen land i Europa forbyr homofili. Likevel blir mange homofile forfulgt. Hatet mot homofile øker, ifølge Amnesty.
Kaatee forteller om russere som mister jobbene sine. Homofile lærere blir regnet som uskikket til å jobbe med barn. Samtidig blir det nesten umulig å hjelpe unge mennesker. De lurer kanskje på om de er lesbiske, homofile eller transpersoner.
– De får ikke informasjonen de trenger for å finne ut hvem de er. Loven forteller dem at homofili er galt, sier Kaatee.
Også Polen, Litauen og Italia er land som Amnesty følger med på. Organisasjonen er bekymret for utviklingen i Europa. Politikere langt til høyre får makt i stadig flere land. Harde ledere angriper både journalister og ytringsfrihet, religiøse minoriteter og homofile.
– Vi har ingen sikre tall som viser at det er blitt mer forfølgelse av homofile i Europa. Men vi tror at den øker. Vi hører om mye hat-kriminalitet. Og vi ser tydelig at ordene er blitt mer hatske, sier Kaatee.
I 2012 ble det gjort en undersøkelse i Europa. Da svarte 26 prosent at de var blitt truet med vold de siste fem årene. Det gjaldt både homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT).
Flere land har fortsatt lover mot å være homofil. Noen få land har dødsstraff. Det gjelder i strenge islamske samfunn som Saudi-Arabia og Iran. I noen land kan homofile komme i fengsel. Indonesia er ett eksempel.
Vi må likevel huske at verden utvikler seg, mener Kaatee. Flere land gjør det lovlig å være homofil. Sist ute var Angola i januar 2019. I september i fjor ble homofili lovlig i India.
– Det er en stor seier og en dramatisk endring. India er jo verdens mest folkerike land. Der bor det 1,3 milliarder mennesker. Avgjørelsen påvirker mange, sier Kaatee.
Det finnes land dere politiet forfølger homofile. Det skjer for eksempel i asiatiske land. Der kan politiet gjøre raid på klubber der homofile møtes.
– Ofte kan homofili også knyttes til korrupsjon. Folk må betale penger til politiet for å slippe å bli arrestert, forklarer Kaatee.
Men hva er årsaken til at land og områder forbyr og forfølger homofile? Handler det om religion? Om tradisjon? Om kulturer der menn skal være menn?
– Det aller viktigste er demokrati, mener Katee. Homofili er bare én av mange forfulgte grupper. Mangler demokrati og frihet i et land? Da er vanskeligere å tilhøre en minoritet, forklarer Kaatee.
– Kadyrov i Tsjetjenia er en hard leder. Han forfølger alle som kjemper for menneskerettigheter, sier hun.
Homofile blir diskriminert i mange andre land i Europa. Det viser en undersøkelse i land i Den europeiske union (EU) fra 2012. Hele 26 prosent svarte at hadde blitt angrepet eller truet med vold de siste fem årene. Det gjaldt både homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT).
Vi skal vokte oss for å tro at alt er bra her hjemme. Her i Norge har nesten hver fjerde LHBT-person blitt utsatt for hatefulle ytringer. Det viser en ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning.
Andre kilder: YouTube / CNBC, The Guardian, NTB, France24
Homofiles rettigheter i verden
124 stater har ingen lover mot homofili.
70 stater sier at homofili er kriminelt. I 45 av disse gjelder loven også for kvinner. Mange land regner ikke med kvinner når de snakker om homofili.
19 stater har lover som forbyr offentlig snakk om homofili. To av disse er i Europa: Russland og Litauen.
Disse landene og områdene har dødsstraff for homofile:
Saudi-Arabia
Iran
Jemen
Sudan
Somalia – i deler av landet
Nigeria – i deler av landet
Irak – utført av lokal rett og av terror-gruppa IS
Syria – utført av terror-gruppa IS
Pakistan, Afghanistan, De forente arabiske emirater, Qatar og Mauritania har også muligheter for dødsstraff i lovene sine. Men dødsstraff brukes trolig ikke.
Kilde: undersøkelsen «State sponsored homophobia 2017»