Tema
Bilde 1 av 5

– Mange har fordommer mot rånere

De er kjent for vill festing i Sverige i påsken. Vi møtte en gjeng rånere som kjører til Strømstad på skjærtorsdag. – Vi er hyggelige folk, sier de.

– Skjærtorsdag i Strømstad er en stor folkefest. Da samles flere tusen rånere i Strømstad, sier Haakon Gabrielsen til Klar Tale.

På en parkeringsplass i Asker i Akershus står fem biler parkert. Gabrielsen lener seg mot panseret på bilen sin. Det er en grønn Opel Rekord Caravan fra 1985. Vennene hans henger rundt bilene. Musikk fra artisten Sputnik spilles fra høyttalere. Det lukter brent gummi.

En råner er en person som har bil som hobby. Rånere liker å kjøre rundt. Det trenger ikke å være noe spesielt mål med bilturen. Gleden ved å kjøre bil er det viktigste for en råner.

– Mange har fordommer mot rånere. Men vi er hyggelige folk. De fleste er veldig interessert i bil, sier Gabrielsen. Han er 24 år gammel og jobber som bilmekaniker.

Skjærtorsdag i påsken kjører han og vennene til Strømstad i Sverige. Det har vært en tradisjon for rånere siden 1960-tallet.

– Vi kjører fra Asker rundt klokka 7 om morgenen. Alle bilene kjører etter hverandre. Det beste er når vi er fremme i Strømstad. Der parkerer vi bilene og fester. På kvelden kjører vi til Halden for å feste mer. Så reiser vi hjem rundt klokka 3 på natta, sier Ingelin Nordstad.

Før rånerne reiser til Strømstad, er det mange som pynter bilen.

– Noen setter på ekstra lys og bytter felger, sier Kasper Markegård.

Gabrielsen forteller at det er viktig å ha riktig antrekk.

– I fjor hadde jeg på meg en cowboyhatt. Andre har på seg kjeledress fra Felleskjøpet eller Wunderbaum rundt halsen, sier Gabrielsen.

Det beste med å reise til Strømstad er den gode stemningen, synes Markegård.

– Når vi kjører av motorveien til Strømstad, kan det ta to timer før vi er inne i byen. Alle bilene kjører på rekke. Det går ganske sakte. Men vi hører på musikk og koser oss, sier Markegård.

Før de reiser til Strømstad, sjekker de at alt i bilen fungerer som det skal.

– Det er viktig at det tekniske virker. Og at du har papirene i orden. På grensen til Sverige blir alle biler stoppet for en kontroll, sier Gabrielsen.

Sikkerhet er viktig, sier gjengen.

– Mange drikker mye alkohol. Men det er en selvfølge at sjåføren er edru, sier Markegård.

Vennene synes det er trist når 
media bare skriver om det 
negative som skjer i Strømstad.

– I fjor fikk avisa VG det til å høres ut som det bare var idioter i Strømstad. Men kanalen NRK skrev at det var en folkefest, sier Gabrielsen.

Det er noen få personer som ødelegger for andre, mener Nordstad.

– De fleste som kommer til Strømstad, oppfører seg. Men det er alltid noen som er fulle og lager bråk. Det er ofte dem media skriver om. Det ødelegger for oss andre, sier Nordstad.

Johan Hilding er politimann i Strømstad. Han har jobbet på skjærtorsdag i mange år.

– De siste årene har festen blitt roligere. Det er bare noen få personer som lager bråk. Politiet går rundt blant rånerne og passer på. Det kommer politi fra hele Sverige. Til sammen er vi rundt 50 politifolk, sier Hilding til Klar Tale.

Han tror de fleste som bor i Strømstad synes det er gøy med besøk fra Norge.

– Jeg tror mange synes det er morsomt med litt liv i byen. Selv om noen har problemer med å komme seg fram i trafikken denne dagen. De må stå i kø. Det er også mye søppel å rydde etterpå. Men skjærtorsdag er bare én gang i året, så de fleste synes det er greit, sier Hilding.

Siste utgave

På forsiden nå