Tema

Mange dropper å stemme

Døve Balas Kantor har stemt flere ganger ved valg. Mange han kjenner, dropper det.

Balas Kantor vifter med hånden på hodet. Hva betyr det?

– Det er Donald Trumptegnspråk, forklarer han gjennom tolken sin. Bevegelsen kommer av presidentens luftige sveis.

Kantor er opptatt av politikk. Han følger med på det president Trump i USA gjør. Kantor er også opptatt av politikken i Norge. Kanskje aller mest når vi stemmer fram nye politikere til Stortinget.

Vi møter Kantor og flere andre i Andebu i Vestfold. Der skal vi snakke om noe viktig: å få flere til å stemme. Det gjelder dem med utviklings-hemning eller nedsatt funksjons-evne. Politikk angår jo dem også.

Personene kan ha helt forskjellige behov. Noen trenger lettlest informasjon. Andre trenger symboler eller tegnspråk.

En ny nettside skal oppfylle alt dette. Prosjektet heter «Jeg vil stemme!».

Kantor er døv. Han bruker tegnspråk. Kantor er avhengig av at folk rundt ham snakker med hendene. Slik kan han være med i samtalen.

– Amerikanerne burde velge en ny president, mener Kantor. Han rister på hodet.

Mange er lite opptatt av politikk. Både folk som er døve og folk som kan høre. Det er veldig synd, mener han. Kantor kjenner flere som dropper å stemme. Det kan være fordi det blir for vanskelig å lese og forstå politikk.

Selv er Kantor opptatt av temaer som skole, jobb og flyktninger. Å bekjempe kriminalitet er også viktig. Han er også opptatt av saker som angår døve, som at døveskoler må stenge.

Hos Signo Vivo i Andebu snakker de to språk. De snakker både med hendene og med munnen. Signo Vivo er en del av stiftelsen Signo. De hjelper utviklingshemmede døve og døvblinde.

Nå har Signo Vivo startet jobben med nettsiden «Jeg vil stemme!». Norsk Forbund for Utviklingshemmede og selskapet Karde er også med. Valgdirektoratet betaler for prosjektet.

– Nettsiden blir klar i tiden før valget. «Jeg vil stemme!» skal gi informasjonen folk trenger for å kunne stemme, sier Åsne Svimbil Mørken til Klar Tale. Hun leder prosjektet for Signo Vivo.

Informasjon skal være slik at brukerne kan ta valget helt selv. Uten hjelp fra andre personer som kan påvirke dem.

Valget nærmer seg. Snart skal vi stemme fram nye politikere. De skal sitte i kommunestyrer og fylkesting rundt om i Norge. Valget er 9. september.

Mange nordmenn dropper å stemme. Bare seks av ti brukte stemmeretten i forrige lokalvalg i 2015. Dette valget er mindre populært enn stortingsvalget.

Noen unngår å stemme rett og slett fordi det er vanskelig.

– Vi ble overrasket over hvor få som faktisk stemte, sier Mørken.

De måtte nemlig sjekke blant dem som bodde i boliger hos Signo Vivo. Bare tre i ei gruppe på nesten 70 brukte stemmeretten i 2015.

– Bare tre! sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå