Tema
Bilde 1 av 4

Artistene kjemper om konserter i sommer

Konserter er blitt den viktigste måten for mange musikere å tjene penger på. Derfor spiller de over hele landet i sommer.

Artister selger stadig færre plater. Folk strømmer musikk i stedet. Men det får artistene lite betalt for.

– For å tjene nok, må musikere spille flere konserter nå enn før. Det sier Terje Storli i firmaet Livegruppen til Klar Tale. De skaffer spillejobber til grupper som Postgirobygget, Return og Stage Dolls. Storli er selv bassgitarist i Stage Dolls.

I juni, juli og august skal det være over hundre musikk-festivaler i Norge.

– Stadig flere konkurrerer om å få opptre på festivalene. Er du populær allerede, da får du spillejobber. På festival er det viktig å spille sanger som publikum kan, sier Storli.

Det vet musiker Arne Hurlen alt om. Han synger og er den som skriver sangene i popgruppa Postgirobygget. Mange nordmenn liker å synge allsang til låtene «Idyll» og «En solskinnsdag». Slik har de vært i over 20 år. Hurlen blir ikke lei av å framføre sangene.

– Det morsomste vi gjør, er å spille sanger som alle kan, sier han.

Musikeren sier at Postgirobygget ikke spiller fordi de må tjene penger. De spiller fordi det er gøy.

– Vi rakk å bli kjent i CD-tiden. Og vi har spilt like mange konserter nesten hvert år. Forskjellen er at konsertene er blitt større. Det kommer hele tiden flere folk, sier han.

Postgirobygget ga ut sitt første album i 1996. Det het «Melis». Bandet solgte over 160.000 plater. Siden har Postgirobygget vært blant Norges mest populære grupper. De er spesielt kjent for sangene «Idyll» og «En solskinnsdag». Disse pleier å komme høyt på listene når de beste sommersangene skal kåres.

– Å spille på sommer-festivaler er fantastisk! Vi er glade for å være en del av folks tradisjoner og minner, sier Hurlen.

Postgirobygget har flest spillejobber om sommeren. I år skal de ha 19 konserter fra midten av juni til september. Mange av disse er på festivaler. Bandet besøker blant annet Kvamsfjellet i Oppland, Stavern i Vestfold og Trondheim i Trøndelag.

Sondre Justad er en annen artist som opptrer på festivaler. Han skal spille på 21 festivaler i sommer.

Om sommeren er det ekstra mange konserter i Norge. I juni, juli og august arrangeres det over hundre ulike musikk-festivaler.

Det finnes en festival nesten uansett hva slags musikk du liker: rock, viser, jazz, folkemusikk, country, klassisk og mye annet. Du kan høre både norske artister og artister fra hele verden.

Mange festivaler har samlet forskjellig musikk. Da blir det noe for alle. Mange foregår ute. Slike folkefestivaler er ofte ekstra populære. Både besteforeldre, foreldre og barn kan være der sammen. Alle får høre noe de liker.

Festivalene er blitt viktige for musikerne. Årsaken er at vi kjøper stadig færre CD-plater og vinylplater. Bare rundt 9 prosent av musikken ble solgt på denne måten. Det viser tall fra første halvår 2018, ifølge en rapport fra IFPI. Det er en forening for norske plateselskaper.

89 prosent av musikken i Norge selges gjennom strømming. Det er å høre musikk via internett uten å lagre musikken. Du kan strømme hos tjenester som Spotify og Tidal.

Spotify betalte bare 3,2 øre til artistene for hver strømming i 2017. Derfor er konserter blitt den viktigste måten for mange musikere å tjene penger på.

Av Bjørn Tore Brøske
bjorntore@klartale.no

Her er ti av sommerens festivaler:

Tahitifestivalen, 
Kristiansund 27. til 29. juni.

Hove Music Festival, 
Tromøya i Arendal 28. og 29. juni.

Kongsberg Jazzfestival, 
Kongsberg 3. til 6. juli.

Norsk Countrytreff,
Breim i Gloppen 10. til 14. juli.

Buktafestivalen,
Tromsø 18. til 20. juli.

Vinjerock,
Vang 18. til 21. juli.

Opptur,
Bodø 26. til 27. juli.

Notodden Blues Festival,
Notodden 1. til 4. august.

Øyafestivalen,
Oslo 6. til 10. august.

Harpefoss Hardcorefestival,

Sør-Fron 16. og 17. august.

Siste utgave

På forsiden nå