Tema

Her styrer sand-mafiaen

Sand er sjeldnere enn du tror. Uærlig handel med sand er blitt en miljøtrussel.

– De kommer og plyndrer midt på natten. Helst når det er lavsesong.

Det sier en lokal mann i byen Mohammedia i Marokko til nyhetsbyrået AFP.

Tyvene tar ikke penger eller edelstener. De tar sand. Sanden er viktig for å lage betong. Mange lar seg friste til å forsyne seg gratis på strender over hele verden.

– Sandstrendene forsvinner langs hele Mohammedia, sier miljøaktivisten Jawad.

Marokko er et land der sand-mafiaen herjer hardt. Over halvparten av sanden i byggeindustrien er fått på ulovlig måte. Det dreier seg om hele 10 millioner kubikkmeter.

Tallet er regnet ut av miljøprogrammet til verdens-organisasjonen FN. De har laget en rapport.

– Sand er den tredje mest brukte natur-ressursen etter luft og vann. Det er få som vet det, skriver FN.

Vi bruker opp mot 50 milliarder tonn sand i året. Sand brukes til å lage både hus, veier, glass og mobiltelefoner. Sand er viktig for å lage sement. Det er en stor miljøsynder. Sement er skyld i utslipp av 8 prosent av verdens klimagasser. Det er ifølge den britiske tenke-tanken Chatham House.

Dessuten tar sanden slutt. Det truer også miljøet. Mangelen på sand kan endre livet for dyr og planter. Det blir også mer erosjon. Det betyr at landskap slipes ned av vannet. Til slutt trues bygg og strendene selv. Det blir bare steiner igjen.

– Sand-smuglere har forvandlet en stor strand til et steinete landskap mellom byene Safi og Essouira i Marokko. Asilah nord i Marokko sliter med alvorlig erosjon på strendene, skriver FN i rapporten.

Rapporten beskriver flere land der dette skjer. Kina og India lager mest sement i verden. De tar mest sand fra strendene sine.

Siste utgave

På forsiden nå