Tema

Nå skal dette bli verdens høyeste bygning

Lær deg det nye navnet med én gang. Jeddah Tower i Saudi-Arabia blir verdens høyeste bygning.

Mennesker har lenge vært opptatt av å bygge stort og imponerende. Men det er først i moderne tid at konkurransen virkelig har startet.

Pyramidene i Egypt var lenge de høyeste byggverkene i verden. Egypt var et mektig rike. Pyramidene var graver for lederne, faraoene. Kheops-pyramiden er den største. Den ble trolig bygget rundt år 2.500 før Kristus.

I dag er Kheops-pyramiden 138,8 meter høy. Den var egentlig over 146 meter høy. Men vær og vind har gjort den lavere.

Ingen bygget høyere enn pyramidene på flere tusen år. Så ville engelskmennene imponere Gud. De bygget en stor katedral i byen Lincoln.

Lincoln-katedralen ble høyest i 1311. Den holdt rekorden i 238 år. Så falt det høyeste spiret på kirken sammen. Da ble rekorden overtatt av Mariakirken i Stralsund i Tyskland.

De neste hundreårene byttet ulike kirker på å være de høyeste byggene. Både Tyskland og Frankrike holdt rekorden.

Så ble USA et mektig land. Det ville de gjerne vise. I 1884 sto Washington-monumentet ferdig. Det er en stor steinstøtte i hovedstaden Washington.

Den 169 meter høye støtten varverdens høyeste byggverk fram til 1889. Da ble USA utfordret av Eiffel-tårnet i Frankrike. Det holdt rekorden fram til USA begynte å bygge skyskrapere.

De mest kjente ligger i byen New York. Mest kjent er Empire State Building. Bygningen holdt rekorden som verdens høyeste helt fram til 1967. Da var USA midt i en kald krig om makt med Sovjetunionen.

Hva er vel bedre for å vise makt enn å bygge høyt? Ostankino-tårnet i Moskva er et tårn for å sende radio og TV. Det var verdens høyeste byggverk fra 1967 til 1974.

Men nå hadde mennesker begynt å diskutere. Folk skilte mellom bygninger og andre høye bygg. Steinstøtter og TV-tårn var jo langt mindre imponerende enn bygninger med etasjer og mennesker i.

Og hva var egentlig toppen av en bygning? Var det greit å gjøre seg lang med spir og antenner? Til slutt laget et råd bestemte regler for hvordan de høye bygningene kunne måles.

I dag er Burj Khalifa høyest uansett hvordan vi måler. Tårnet ligger i De forente arabiske emirater.

Land i Asia og Midtøsten begynte å vise seg fram på 1990-tallet. I dag ligger de fleste av verdens høyeste bygninger i disse landene. Enda flere høyere bygg er under planlegging eller bygging.

I 2021 skal Jeddah Tower i Saudi-Arabia være ferdig. Det blir verdens første bygg på minst 1.000 meter.

Samtidig bygges det stort både i Kina, Kuwait og Malaysia. Listen over de høyeste byggene ser nok ganske annerledes ut om få år.

Kilder: Wikipedia, The Telegraph, Lincolncathedral.com, Store norske leksikon, Worldatlas.com

###

KRANGEL: Krangelen om høyde har ført til mange diskusjoner om hva som er lov. Sears Tower i USA regnes for eksempel som høyere enn Petronas Towers i Malaysia. Årsaken er at spir teller, men ikke antenner.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå