Tema
Bilde 1 av 16

– Det blir skikkelig liv i Arendal

Skal du bevege deg raskt gjennom Arendal, bør du gjøre det på en annen tid av året. Det er trangt om plassen under Arendalsuka.

– Hei, statsminster. Kan jeg få et bilde?

– Så hyggelig å hilse på deg, sier en annen mann og strekker fram neven. Han får en håndhilsen og mer enn et smil tilbake.

Statsminister Erna Solberg beveger seg til fots. Hun er ferdig med sin andre pressekonferanse for dagen. Først har hun snakket om kommuner, økonomi og terror. Så har hun snakket sammen med andre ledere av de politiske partiene i Norge.

Nå går Solberg mellom bodene i en av gatene i Arendal i Aust-Agder. Der må du lete for å finne en ledig flekk på asfalten. Og bruke albuene om du skal fort fram. Det er folk overalt. De tilhører ulike grupper, fra forsikringsselskap til små organisasjoner.

Les alle saker fra Arendalsuka her

Statsministeren smiler mot alle. Hun tar seg tid. Folkene Solberg har med seg, passer klokka. Hun stopper hos TV Bra. Det er en TV-kanal av og for mennesker med utviklingshemning.

– Vi snakket om forskjellen på kommunevalg og stortingsvalg. Og om hvorfor vi bør engasjere oss, sier Isabel Aanes.

– Og så kom statsministeren med en spesiell hilsen til noen som har sendt inn spørsmål til postkassen vår, sier hun.

Det blir også tid til bilde med Solberg før hun forsvinner videre.

I en sidegate går stylisten Jan Thomas med et kamera-team på slep. Leder for Sosialistisk Venstreparti Audun Lysbakken kommer slentrende i hvite joggesko ut fra et hotell.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har valgt stripete skjorte i jordfarger. Han er på direktesending av programmet «Dagsnytt 18». Kanalen NRK har et flytende studio ved kaia i Arendal.

Samlingen i Arendal kalles «Arendalsuka». Hit kommer politikere, organisasjoner, folk fra næringslivet og vanlige folk. Alle skal få muligheten til å lytte og samtale. Det gjelder både folk med stor eller liten mulighet for påvirkning.

– Jeg liker livet som skapes med Arendalsuka, sier Kari Wahlstrøm. Hun bor i Arendal. Nå sitter hun i sola med søsteren Berit Johnsen. Rundt dem kryr det av folk.

– Det er bare positivt med litt kaos. Det er så stille her til vanlig, sier Wahlstrøm.

Det er til sammen 1.259 arrangementer under Arendalsuka.

Ordfører Robert Cornels Nordli håper folk får med seg en debatt eller en samtale. Han gliser bredt fra scenen, pyntet med ordførerkjedet. Og får opp tre unge politikere. De snakker om å diskutere.

Alfhild Berg Johnsen og Finn Sigurdsen står i mengden og følger med. De har reist med besteforeldrenes klimaaksjon. De synes godt i mengden. De har røde hatter og store skilt i papp over brystet.

– Vi vil støtte de unges engasjement for klimaet. Vi må ta vare på jorda, så den kan sendes videre til neste generasjon. Vi må bruke både hodet og hjertet for å ta vare på den, sier Johnsen.

Folkemengden fra åpningen av Arendalsuka får kaffe og kaker. Frivillige bidrar til at alt fungerer. Det er bare å sjekke kartet, finne en debatt du vil lytte til og dumpe innom. Enten den handler om barnehager eller om hva som skjedde i valget.

Og debatten fortsetter inn i natten.

Siste utgave

På forsiden nå