Tema

Selskaper bygger roboter som kan drepe

Selskaper som Amazon, Microsoft og Intel setter verden i fare. De lager roboter som kan drepe, ifølge en rapport.

Den nederlandske organisasjonen Pax har undersøkt 50 selskaper i 12 land. De har sjekket om selskapene jobber med teknologi som kan brukes til kunstig intelligens i våpen. Pax har også sjekket om selskapene jobber med militære prosjekter som har noe med slike våpen å gjøre.

– Hvorfor nekter ikke selskaper som Microsoft og Amazon for at de er i gang med å utvikle slike våpen? De kan være i stand til å bestemme seg for å drepe mennesker. Det kan våpnene gjøre på egen hånd og uten direkte ordre fra mennesker, sier Frank Slijper. Han er rapportens viktigste forfatter.

Våpen som bruker kunstig intelligens, kalles også drapsroboter. De kan finne målet selv, styre seg selv og angripe på egen hånd. Verdens-organisasjonen FN har startet arbeidet med å forby slike våpen.

Kunstig intelligens i våpen har satt i gang en etisk debatt. Slike våpen kan sette internasjonal sikkerhet i fare. Det frykter kritikerne. De advarer mot en tredje revolusjon innen våpen i menneskets historie. De to forrige store endringene kom da kruttet og så atomvåpen ble oppfunnet.

Rapporten har kommet fram til sju selskaper blant de 50 som er undersøkt. De sju er ikke med på å utvikle kunstig intelligens til våpen. Blant dem er selskapet Google. 22 selskaper er i en mellomgruppe. Mens 21 selskaper gir grunn til bekymring. Det er på grunn av sin forskning.

Blant dem er selskapene Amazon og Microsoft. Begge jobber for å få en kontrakt med det amerikanske forsvaret.

Andre i «bekymrings-gruppa» er Palantir. De har fått en kontrakt for å utvikle et system med kunstig intelligens. Det skal kunne hjelpe soldater til å analysere et område med kamper mens kampene skjer.

– Slike våpen vil utvikle seg til masseødeleggelses-våpen. Det er ikke til å unngå. Om mennesket ikke er med, kan en enkeltperson avfyre en million våpen. Eller hundre millioner våpen, sier Stuart Russel. Han er professor ved universitetet Berkeley i USA.

– Slike våpen kommer til å bli utviklet av selskapene. Hvis en skal lage en kampanje for å hindre at slike våpen blir vanlig. Da vil selskapene spille en viktig rolle, sier han.

Folk i industrien har protestert mot utviklingen av kunstig intelligens. Det førte til at Google i fjor lot være å fornye en kontrakt med det amerikanske forsvaret. Også folk i Microsoft har protestert.

Alle våpen som finnes i dag, kan få kunstig intelligens. Enten det er stridsvogner, jagerfly eller ubåter. Det sier Russell. Harpy er en israelsk drone som styrer seg selv. Den finnes allerede. Den flyr over rundt i et område. Der velger den ut mål som kan angripes.

Det kan også komme nye våpen som ennå ikke finnes. De kan være enda mer skremmende. Som minidronene i filmen «Slaughterbots» fra 2017.

Slike droner kan kjenne igjen ansikter. Slik kan de utrydde bare én etnisk gruppe eller ett kjønn. Eller de kan bruke informasjon fra sosiale medier. Slik kan de utrydde folk med en bestemt politisk mening, ifølge Russell.

Den europeiske union (EU) har laget egne regler. De sier hvordan selskaper skal utvikle kunstig intelligens. Reglene handler også om behovet for at mennesker kan styre. Men vi trenger et absolutt internasjonalt forbud, mener Russell. Det er mot maskiner som helt selv kan bestemme seg for å drepe.

Siste utgave

På forsiden nå