VALG 2019:
Bilde 1 av 5

De velger Vanylven

Bedrifter stenger og jobber blir borte. Folk flytter fra Vanylven. Men Rolf Åge og Åge Sørdal velger å bli.

– Butikker stenger fordi det bor lite folk i bygda. Bygninger forfaller. Det kjører færre busser. Vi kjemper for å beholde den videregående skolen. Det kan bli vanskelig å få folk til viktige jobber i helse og skole, sier Lena M. Landsverk Sande til Klar Tale.

Hun er ordfører i Vanylven kommune for partiet 
Venstre.

Ordføreren kjemper for kommunen sin. Det blir færre folk i Vanylven i Møre og Romsdal. De som bor der, blir stadig eldre. 7,8 prosent var over 80 år i 2017. I hele landet var gjennomsnittet på 4,2 prosent.

Hvis det fortsetter slik, er hver tredje innbygger i Vanylven over 70 år i 2040. Det viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Flere hundre jobber forsvant fra Vanylven på få år. Industri-selskapet Sibelco ble solgt til utlandet. Meieriet og to skipsverft måtte stenge.

– Små kommuner er sårbare. Det merkes godt når mange arbeidsplasser blir borte, sier ordføreren.

Sande er likevel optimist. Ordføreren sier det skjer mye bra i Vanylven.

– Vi har nok omsorgsplasser. Det er nesten hundre lag og foreninger i kommunen. Men Vanylven trenger bedre offentlig transport og flere jobber. Og vi må få flere unge til å bo her.

Ordføreren tror tiltakene de er i gang med, vil hjelpe. Alle skal få fiber-nettverk. De som bygger nytt hus, tar imot 100.000 kroner i støtte. Alle ungdommer får sommerjobb.

Rolf Åge Sørdal er en av dem som velger å satse på hjemplassen. 34-åringen dro fra Vanylven for å studere. Han bodde på Lillehammer i Oppland i nesten åtte år. Rolf Åge trivdes bra i byen. Likevel valgte han å flytte tilbake.

– Jeg ville at gården fortsatt skulle tilhøre slekta vår. Den har vært i familien i mange hundre år, sier han.

Rolf Åge overtok Rasmusgarden for tre og et halvt år siden. Gården ligger i Saurdalen, fem kilometer fra grenda Syvde. Her bor han sammen med kona og tre barn. På gården har de 17 kyr og omtrent 40 sauer.

På 1980-tallet var det 12 gårder i Saurdalen. I dag er det bare to melkebønder igjen. Til sammen bor det nå 24 mennesker i dalen.

– Gården vår er heldigvis nesten gjeldfri. Og jeg er utdannet mekaniker og tømrer. Så det er nok å gjøre, forteller Rolf Åge.

Mange har gitt opp å være gårdbruker. Men Rolf Åge skal i stedet utvide driften av Rasmusgarden.

– Vi skal bygge nytt fjøs. Det koster mellom 4 og 5 millioner kroner. Vi ønsker å produsere mer melk. Det blir en stor investering, men jeg er optimist, sier han.

Flere unge har faktisk flyttet tilbake hit til grenda Syvde, ifølge Rolf Åge Sørdal.

– Det største problemet er at vi er så avhengige av ferje. Vi kan få problemer hvis melkeanlegget blir ødelagt og ferja ikke går. Men vi har lært å ha andre løsninger klare. Det krever mer planlegging å bo her. Men ellers er det ikke så stor forskjell på Vanylven og Lillehammer, sier han.

Faren Åge Sørdal tror at kommunen vil klare seg. Blant annet satser flere på lokal mat og turisme.

Det er mange fiskevann og over hundre turløyper i Vanylven. Vi har også et flott skisenter. God plass og vakker natur betyr mye for trivselen, sier han.

Rolf Åge og Åge Sørdal mener det må bli ferjefri forbindelse til Sande. Det er en av nabo-kommunene til Vanylven.

I små kommuner er folk ofte enige om hvilke saker som er viktige. Slik er det også i Vanylven.

– Bro over Rovdefjorden til Sande er den viktigste saken for alle partiene her, sier ordfører Sande.

Med ei slik bro blir det lettere å bo ett sted og jobbe et annet sted. For folk i Vanylven blir det også enklere å reise til byen Ålesund.

Ved forrige kommunevalg stemte 64 prosent av vanylvingene. Dét var for få, mener Sande.

– Interessen for parti-politikk er kanskje ikke så stor her. Folk er opptatt av enkeltsaker, for eksempel vindkraft. I bygda Åheim er det mange som mener de bør tilhøre Sogn og Fjordane fylke.

9. september er det lokalvalg. Sande mener det er ekstra viktig å få med dem som skal stemme for første gang.

– Jeg bruker å si at det er umulig å være enig i alt et parti står for. Du må finne et parti du er enig med i mange saker.

Vanylven har som eneste kommune utenfor Finnmark en spesiell økonomisk ordning. Tilbudet gjelder for dem som har høyskole-utdanning og studielån. Lånet minker med 15 prosent for hvert år de bor og arbeider i kommunen. Likevel har de ikke blitt flere.

Erlend Thue er blant dem som flytter ut. 21-åringen drar fra Vanylven i høst for å studere. Han vet ikke om han flytter tilbake.

– Det kan skje mye på seks år. Det må legges til rette for nye næringer. Kanskje bør det satses enda mer på kultur også. Unge nyutdannede må få lyst til å bo i Vanylven.

Denne artikkelen er med i Valgavisen 2019. Les og last ned hele avisen her.

Vil du lese flere artikler om valget? De finner du her.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå