Tema
Bilde 1 av 4

Flammene sluker verdens største regnskog

«Alle» vil redde regnskogen i Amazonas. Den er viktigere enn du tror.

– En verden uten regnskog? Det tør jeg faktisk ikke å tenke på, sier Gaute Gaarder bestemt. Han jobber i organisasjonen Regnskogfondet. De redder regnskog rundt om i verden.

Branner herjer i den tropiske regnskogen i Amazonas. Fly fra hæren til Brasil har dumpet vann over den. Myndighetene nekter folk å tenne på skogen – med noen unntak. Men det fortsetter bare å brenne.

– Det er veldig alvorlig i Amazonas, sier Torkjell Leira til Klar Tale.

Leira er ekspert på Brasil og Amazonas. De fleste brannene er startet med vilje, sier han. Bønder rydder plass til jordbruk og beiter. Store selskaper tar også bort mye skog.

Regnskogen i Amazonas er størst i verden. Mesteparten av den er i Brasil. Skogen strekker seg også inn i andre land i Sør-Amerika. Hittil i år har det vært omtrent 45.000 branner i regnskogen i Brasil, ifølge avisa The Daily Mail.

Folk roper ut i sosiale medier for å redde skogen. Andre kritiserer Brasil og presidenten for å gjøre for lite. Flere land i verden tilbyr penger for å hjelpe. Presidenten har hittil sagt nei til pengene.

President Jair Bolsonaro får mye av skylda for brannene. Han vil utnytte skogen økonomisk. Det skaper frykt for at enda mer skog brennes bort.

– Bolsonaro er en katastrofe for Amazonas, sier Leira.

Bolsonaro sier at Brasil bestemmer over regnskogen sin. Ikke resten av verden.

Regnskogfondet merker at folk bryr seg mye for tiden.

– De spør oss hva de kan gjøre, sier Gaarder i Regnskogfondet til Klar Tale.

Regnskogen i Amazonas er like stor som halve Europa. Skogen krymper stadig. Den brennes opp eller hugges ned. Det skjer også i andre regnskoger i verden. En tynnere skog fører til tørrere bakke. Det brenner lettere.

Verden vil ha kjøtt, palmeolje, soya, papir og tømmer. Det ødelegger regnskogene. Brasil selger for eksempel mye storfekjøtt til utlandet.

Regnskogen er livsviktig. Det er flere grunner til det. Den lagrer karbon. Karbonet blir til klimagassen CO2. Det skjer når mennesker ødelegger eller brenner den. Samtidig blir det mindre skog som kan fange CO2 og lagre den som karbon.

Vi mennesker slipper allerede ut for mye CO2. Det endrer klimaet og gjør jorden varmere. Vi får mer ekstremt vær. Regnskogen hjelper oss å unngå en for varm klode.

Amazonas-regnskogen er full av liv. Det bor både mennesker og dyr der. Forskere oppdager stadig nye arter og planter.

– Det sies at halvparten av dyreartene i verden finnes i regnskogen. Å ødelegge regnskog er veldig dårlig for naturen, sier Brasil-ekspert Leira.

Regnskogen i Amazonas beskytter Sør-Amerika. Den stopper orkaner og ekstremt vær, ifølge Regnskogfondet. Den lager i tillegg sitt eget regn som den sprer utover verdensdelen.

Sør-Amerika kunne vært en savanne, ifølge Gaarder. Han tror folk vet for lite om hva regnskogen gjør.

– Folk hadde i så fall protestert i gatene for regnskogen, mener han.

I delstaten Rondônia forsvinner det spesielt mye regnskog.

– Folk i Europa er opptatt av at regnskogen brenner. Det har alltid vært branner her. Det er slik vi har drevet jordbruk, sier Antonio Pereira de Sousa til kanalen NRK.

Bonden forteller at folk er fattige. De har ikke råd til maskiner. Slik kunne de dyrket jorda på en mer moderne måte. Selv har han ryddet sin skog med dyre maskiner. Han og andre bønder ser lite til pengene verden gir til regnskogen.

Det er håp for regnskogen i Amazonas. Det mener både Leira og Regnskogfondet. Brasil reddet mye regnskog etter 2004. Det var fordi politikerne ville det. Brasil ble kalt klimahelt. Nå er det annerledes.

– Det er en trøst. Vi har sett at Brasil kan hvis de vil, sier Gaarder.

Andre kilder: regnskog.no, nyhetsbyrået NTB, The Guardian

Siste utgave

På forsiden nå