Tema

Ruskrise i USA: Folk er avhengig av slike

400.000 mennesker i USA har dødd av middel som Oxycontin. Nå krever folk at produsentene betaler.

Folk i USA bruker for mange medisiner. Det er blitt så ille at myndighetene kaller det en krise og en epidemi. Stadig flere dør av overdoser. Seks ganger flere døde av overdoser i 2017 sammenlignet med 1999. Det sier helsemyndigheten CDC.

Problemet er særlig såkalte opioider. Det er en gruppe stoffer som gir lignende virkning. Medisinene er effektive mot smerter. De gir også en følelse av velvære. Det gjør at mange ruser seg på opioider. Til sammen 400.000 personer døde av overdoser fra opioider mellom 1999 og 2017.

Morfin og heroin er eksempler på opioider. De fleste dør av stoffene fentanyl, kokain og heroin. Men i USA snakker alle om Oxycontin.

Det kraftige smertestillende middelet kom på markedet i 1996. Siden da har produsenten Purdue Pharma tjent milliarder av kroner på salg av stoffet. Nå blir de saksøkt fra alle kanter. Årsaken? Purdue Pharma hevdet at Oxycontin var helt trygt. Folk skulle ikke bli avhengige.

De reklamerte tungt for stoffet. På en uærlig og uetisk måte, mener flere kritikere. Leger skal ha fått både middager, reiser, gaver og penger av selgerne fra Purdue Pharma. Det skriver avisa New York Times. Flere leger begynte å skrive det ut. Flere begynte å bruke stoffet.

Familien Sackler eier Purdue Pharma. De er en av USAs rikeste familier, ifølge Business Insider.

– Familien har bygd et milliardselskap på folks avhengighet, sa Gurbir Gerwal i mai, ifølge US News. Han er statsadvokat og saksøker Purdue Pharma for delstaten New Jersey.

Problemet er nemlig at stoffet skaper stor avhengighet. Folk må ta stadig mer for å merke effekten. Da kommer overdosene. Purdue Pharma nektet i mange år på at pillene skapte stor avhengighet.

Så kom sannheten fram. Da kom også søksmålene. Nå har Pardue Pharma 2.000 søksmål imot seg, ifølge nyhetsbyrået Reuters. De blir saksøkt av flere delstater og andre lokale myndigheter. De mener at Pardue Pharma må ta ansvar for at samfunnet har fått problemet med rus.

Mandag ba selskapet retten om en beskyttelse mot konkurs. Samtidig fortalte de om en plan for å betale seg ut av søksmålene. Dette er en metode for å utsette søksmålene, skriver den britiske avisa The Guardian.

Andre selskaper må også betale. Flere selskaper lager piller som ligner på Oxycontin. Selskapet Johnson & Johnson ble dømt i slutten av august. De må betale over 5,1 milliarder kroner i bot. Selskapet må også starte et program for å hjelpe dem som er blitt avhengige.

Kari Tveito advarer også nordmenn. Tveito er lege og medisinsk redaktør i Tidsskriftet Den norske legeforening. Hun viser til økende bruk også i Norge. Det har skjedd en seksdobling siden 2005 i bruken av oksykodon. Det er virkestoffet i Oxycontin og andre medisiner som ligner.

– I 2017 var dødsfall på grunn av overdoser det laveste på ti år. Likevel: Flere døde av morfin, kodein, oksykodon og metadon enn av heroin, skriver Tveito.

Siste utgave

På forsiden nå