Tema

Derfor er iskanten så viktig

Fisk, fugl og dyr finner mat i havet nord for Norge. Samtidig kan havbunnen være fylt med verdifull olje.

Havisen dekker deler av havet i Arktis. Et sted i Barentshavet finner vi en overgang. Den er mellom havisen og det åpne havet. Det er iskanten.

– Iskanten er ingen kant av is. Det er en sone der isen gradvis møter isfritt og åpent hav, sier Ellen Øseth til Klar Tale. Hun jobber som seksjonsleder ved Norsk Polarinstitutt.

Nederst i saken kan du se hvor iskanten kan bli liggende!

Iskant-sonen kan bestå av små og store isflak. De driver rundt i et stort område. Iskant-sonen kan også være en mer tydelig kant av små isflak. Disse er trykt sammen foran mer solid pakk-is, forklarer Øseth.

Retning på vinden og havstrømmer avgjør hvordan sonen er. Iskanten kan endre seg i løpet av dager eller timer. Den flytter på seg gjennom året. Samtidig fører et varmere klima til at mer is smelter.

Ved iskanten finner dyr, fisk og fugl nydelig mat.

– Iskant-sonen er ekstremt viktig for flere arter, sier Øseth. Hun nevner ulike hvaler, isbjørn, fisk, sjøfugl og sel som eksempler. Noen arter står i fare for å forsvinne fra naturen for alltid.

Hvorfor er iskanten så spesiell? Den er sårbar og verdifull. Det er ikke på grunn av isen i seg selv, men økosystemene. Disse er knyttet til isen, forklarer Øseth. Et økosystem er et samfunn av levende vesener. Noen av økosystemene i iskanten strekker seg lenger sør enn havisen.

I iskant-sonen smelter isen. Det skaper et stabilt lag av ferskere vann. Der produseres det mye plante-plankton. Vi kaller det også for havets gress. Dyre-plankton spiser plante-plankton. Og andre arter spiser igjen dyre-plankton.

Fisker, fugler og seler utnytter det gode matfatet. Selene må samtidig passe seg. Isbjørner drar også dit for å spise, og de liker sel.

Iskanten blir en viktig sak denne våren. Politikerne på Stortinget er uenige om hvor iskanten i Barentshavet skal være. Havet ligger mellom Norge og Svalbard.

SVALBARD 20090626: En isbj¯rnmor med unge koser seg p isen i nÊrheten av Raudfjorden p Svalbard.
Foto:  HÂkon Mosvold Larsen / SCANPIX .

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politikernes avgjørelse får følger. Selskaper får ikke bore etter olje og gass nord for iskanten. Norge tjener mye penger på olje og gass.

Regjeringen har allerede en egen iskant på kartet. Den er fra 2015. Men iskanten blir flyttet lenger sør, om flere partier får viljen sin. Mange kjemper for å flytte iskanten nærmere Norge. Da beskytter de dyrelivet fra oljen.

Men ikke alle er enige. Fremskrittspartiet (Frp) vil ikke flytte iskanten sørover. Flere av Høyres fylkeslag sier også nei til en iskant lenger sør.

Ola Borten Moe er nestleder i Senterpartiet (Sp). De «voksne» partiene må ta ansvar for å løse konflikten, mener han. Han snakker da om Sp, Høyre og Arbeiderpartiet (Ap).

– Jeg håper og tror at partiene skal klare å finne en god løsning, sier Moe til nyhetsbyrået NTB. Han kjempet for mer olje-leting i nord. Da var han olje- og energiminister.

Andre kilder: Norsk Polarinstitutt, rapporten Særlig verdifulle og sårbare arter, nyhetsbyrået NTB, Barentswatch.no

For første gang på over 20 år skal det letes i helt nye områder. Tre  av blokkene er i det nyåpnede området i Barentshavet.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå