Tema

Når drikke-vannet blir borte

Én av ti personer har ikke rent vann å drikke. Mangelen på vann kan føre til konflikter.

Alt liv på jorda er avhengig av vann. Men for mange er det vanskelig å få tak i rent vann. Mindre drikkevann gjør verden til et mindre trygt sted. Det sier FN-organisasjonen Unicef.

250 millioner mennesker er avhengige av vannet i elven Nilen. I Etiopia bygger de en demning. Den kalles «den store etiopiske renessanse-dammen». Den vil bli Afrikas største vann-kraftverk. I nabolandet Egypt frykter de at demningen skal gi mindre vann i Nilen. I år har politikerne fra landene kommet med trusler. De har hatt møter for å finne ut hvordan konflikten skal løses. Et nytt møte begynner torsdag.

Etiopia ønsker å fylle opp demningen på seks år. I perioden vil det renne mindre vann til Egypt. Egypterne ønsker derfor at fyllingen skal skje på mellom 12 og 21 år. Det skriver kanalen BBC. Mellom Egypt og Etiopia ligger Sudan. De får også vannet sitt fra Nilen. De er positive til demningen. De mener at strømmen fra demningen vil bli viktig for afrikanske land.

Bildet viser båter langs Nilen. To bønder og dyrene er på jordet ved elven.

LIVGIVENDE: Nilen er viktig for folk i Egypt. Det gjelder også fiskere og bønder. Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix

Vann har ført til lokale konflikter. Det gjelder først og fremst i tørre områder. Et eksempel er konfliktene om vann i Midtøsten.

– Nilen handler mer om stor-politikk. For Etiopia handler det om et ønske om å kontrollere vannet «sitt». Det har de ønsket lenge, sier Tore Sætersdal til Klar Tale. Han jobber ved Universitetet i Bergen (UiB). Han har forsket på utfordringer med vann i Afrika.

UKENS OPPGAVE NR 8

Han sier Nilen er et viktig tema for alle egyptere.

– I Egypt er folk opptatt av Nilen. Folk sitter på kafeen, røyker pipe og diskuterer Nilen. Det gjør taxi-sjåførene også, sier Sætersdal.

Bildet viser en elvebåt på Nilen. Folk i båten ser utover gresset langs elven. Palmene er grønne og frodige. Dette er i kontrast til ørkensanden som sees i det fjerne.

FRODIG: Nilen gjør noen områder i Egypt grønne. Langs elven er det frodig nok til at både planter og folk vil være. Foto: Khaled Elfiqi / EPA / NTB scanpix

Forskeren tror likevel ikke at uenigheten om vannet vil føre til en krig. Han tror det må mer til.

– Det er proffe forhandlere på begge sider. De har snakket sammen i mange år. Det må nok noe mer til for at det skal bli krig, sier han.

Bildet viser Tore Sætersdal. Han er forsker på Universitet i Bergen.

ROLIG: Tore Sætersdal ved UiB tror uenigheten vil bli løst uten at det blir krig. Samtidig holder han muligheten åpen. Men da må det skje noe i tillegg. Foto: Sverre Ole Drønen / UiB 

Sætersdal sier likevel at det er alvorlig for Egypt. Landet har bare to alternativer til Nilen, og begge er veldig dyre. Det er avsalting av sjøvann og borring etter grunnvann. Han mener at begge alternativene er dårlige.

– De har den ene elven som renner gjennom landet. Det er egentlig bare grønt langs Nilen. For Egypt er det veldig alvorlig. Jeg tror ikke noen egyptisk regjering tør «gi fra seg» Nilen.

Sætersdal tror konflikten kan løses. Løsningen kan være at Egypt føler at det blir tatt hensyn til hvor avhengige de er av Nilen.

Bildet viser en seilbåt ved en havn. Elva Nilen gir et yrende liv i Egypt. Mesteparten av landets befolkning bor langs elven.

VIKTIG: De fleste egyptere bor langs Nilen eller sideelvene. Elven er viktig for folk i Egypt. Slik har det vært lenge. Derfor er alle egyptere opptatt av hva som skjer med elven. Foto: Khaled Elfiqi / EPA / NTB scanpix

Han sier at endringer i klimaet kan påvirke negativt. Tørke og mindre regn vil kunne føre til at vannet blir enda viktigere.

– Klima-endringer kan føre til at det blir for lite vann. Det kan være en del av det som kan utløse krig om vann. Da er det er viktig at landene jobber for politiske løsninger, sier Sætersdal.

Siste utgave

På forsiden nå