Tema

Sommeren i Australia er blitt lengre enn vinteren

Sommeren har blitt dobbelt så lang som vinteren. Slik er det i store deler av Australia, ifølge en rapport.

Store deler av Australia har fått 31 dager mer med sommervarme. Det er sammenlignet med 1950-tallet. Det viser en rapport fra tenketanken Australia Institute.

Sydney i delstaten New Wales har 28 flere varme dager i snitt. Mens Melbourne har fått hele 38 flere sommerdager siden midten av 1900-tallet.

Store skog- og gressbranner har herjet i noen områder de siste månedene. Det har skjedd blant annet i Port Macquarie i delstaten New South Wales. Der opplever folk nå sju flere uker med typiske sommer-temperaturer.

– Sommer-temperaturer spredte seg over tre måneder på 1950-tallet. Men nå sprer de seg fra begynnelsen og midten av november helt til midten av mars, sier Richie Merzian. Han er direktør ved instituttet.

– Somrene har blitt lengre selv de siste årene. De siste fem årene har somrene blitt dobbelt så lange som vinteren, sier Merzian.

Samtidig har hovedstaden Canberra mistet 35 dager med vinter-temperaturer. Brisbane på østkysten har mistet 31 vinterdager.

Endringer i klimaet er årsaken til at somrene blir lenger. Det sier forskerne som har laget rapporten.

– Ekstrem varme er noe av det aller farligste når det gjelder naturlige farer. Det har kostet flere liv i Australia enn alle andre naturlige farer, sier Merzian.

Det var enorme gress- og skogbranner denne sommeren i Australia. Mer enn 30 personer døde. Titusener av hjem ble ødelagt. Og minst en milliard dyr døde.

Siste utgave

På forsiden nå