Tema
Bilde 1 av 3

Når livet skjer i spillet

Mange sitter hjemme når Norge er stengt. Noen møter få personer, Ståle har sittet hjemme alene siden 2003. Han møter vennene i spillenes verden.

Ståle Holten kan ikke jobbe lenger. I 2003 ble han syk av ME. Siden den gang har han blitt sykere. Det er sjelden han er ute av huset.

De siste ukene har mange av oss måttet venne oss til et liv på skjermen, både sosialt og på jobb. Årsaken er korona-viruset. Men slik har de vanlige dagene vært for Holten i 17 år. Han bruker mye av dagen til å ha kontakt med folk gjennom dataspill.

– Jeg starter ofte et spill etter den første koppen med kaffe. Så spiller jeg til jeg er for sliten til å fortsette, sier han til Klar Tale.

Sykdommen gjør at han orker mindre. Det tok fem år før de fant ut at han hadde ME. Han svarer kort når Klar Tale spør om han er ensom:

– Ja. Veldig, sier han.

Utenom den nærmeste familien har han mest kontakt med andre på internett og i dataspill.

– Det har vært veldig vanskelig for en sosial person å bli så isolert. Men jeg har heldigvis mange gode venner på internett. De kan jeg ha kontakt med, sier han. Mange av disse møtte han i årene før han ble syk. For han har alltid vært interessert i dataspill.

– Jeg har alltid vært nerd. Jeg har spilt siden jeg var barn. Jeg fikk en maskin av foreldrene mine da jeg var omtrent 8 eller 9 år. Jeg har spilt dataspill siden. Jeg har aldri kjent meg igjen i at dataspill er usosialt. Det er gjennom spill og miljøene rundt at jeg har funnet vennene mine. Helt siden jeg var liten. Jeg reiste rundt i Europa før jeg ble syk. Da besøkte jeg venner som jeg hadde fått i spill, sier han.

De siste ukene har mange delt bilder fra spill på det sosiale mediet Twitter. Mange spiller Animal Crossing. Holten gjør også det. Den forrige utgaven la han bort, fordi ingen han kjente spilte. Nå ville han prøve igjen.

– Jeg så at mange jeg kjenner, skulle spille det. De var veldig interesserte i spillet. Det ble jeg også da. Nå er det laget en gruppe hvor norske spillere kan snakke om spillet og samarbeide. Det er over 250 spillere i alle aldere som er med der nå. Det er kjempekoselige folk, sier Holten.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en figur blant fargerike trær og vannkanten. Trærne er i blomst. Det er også et lite bilde. Det er av Silje Jensen.

MANGE SPILLERE: Silje Jensen er med og styrer en av gruppene for norske spillere av Animal Crossing. Hun sier det er spillere i alle aldre. Det er vanskelig å finne noe alle har til felles, for alle har ulike grunner til å spille nettopp dette spillet. Foto: Privat

Silje Jensen er en av dem som styrer den norske gruppa. Den er på det sosiale mediet Discord. Hun sier det er flere grunner til at spillet er populært. Det ble mulig å kjøpe like etter at Norge og verden stengte for å stoppe korona-viruset.

– Nå er det mange som sitter hjemme. Noen sliter med angst og ensomhet. Noen kjeder seg. Folk vil at det skal se pent ut på sin øy. Da kan de bytte ting med andre spillere, sier Jensen. Det finnes flere grupper på sosiale medier hvor folk deler ideer til ting som er mulig å gjøre i spillet.

I spillet lager du din egen figur. Så skal du lage et eget samfunn på en øy. Der er det figurer som datamaskina styrer, og du kan få besøk av andre spillere.

– Du fisker, samler insekter og pynter øya. Så kan du bygge et stort hus til figuren din. Du kan også bytte møbler, klær og andre ting med andre spillere på nett, sier Jensen.

Kristine Ask er forsker ved universitetet NTNU. Hun har forsket mye på hvordan folk har kontakt gjennom spill. Ask sier det er fint at folk finner sammen gjennom spill. Hun tror flere ser på dataspill som en vanlig måte å ha sosial kontakt.

– Mange fikk mer forståelse for det i fjor. Veldig mange leste sakene om Mats og foreldrene hans, sier hun.

Bildet er av Kristine Ask. Hun er forsker på dataspill. Hun har mørkt hår og briller med lys innfatning. Hun smiler.

Kanalen NRK fortalte historien. Mats satt i rullestol i mange år som følge av en sykdom. Foreldrene var overrasket over alle som markerte at sønnen deres var død. Det var folk Mats hadde møtt i et dataspill.

Ask sier det er mange som nå har kontakt gjennom spill.

– Det er litt morsomt. Verdens helse-organisasjon har vært negative til dataspill. Men korona har fått dem til å endre mening. Nå ser de at spill er sosialt, nå når folk må holde avstand til hverandre, sier hun.

UKENS OPPGAVE NR 19

Siste utgave

På forsiden nå