Tema

Her er tipsene til fisketuren

Mange av oss skal være i Norge i sommerferien. Kanskje du skal prøve deg på en fisketur? Her er noen råd til turen.

Bilde 1 av 4

Årets sommer blir spesiell. Mange skal feriere i Norge. Men vi skal bruke mindre penger enn planlagt. Myndighetene ber folk finne ut hva de kan gjøre i nærheten av der de bor. Mange bor nær en elv, et vann eller ved sjøen. Da kan du fiske.

Les mer: Biter villaksen på ved neste kast?

– Det som er fint med fisking, er at det er for alle! Verken fisken eller fiskestanga tar hensyn til hvem du er. Du kan gjøre det så lett eller vanskelig du vil. Du kan gjøre det alene eller dele gleden med andre, sier Steinar Paulsen til Klar Tale. Han er rådgiver for sportsfiske i Norges Jeger- og Fisker-forbund (NJFF).

Bildet er av Steinar Paulsen. Han er rådgiver på sportsfiske i Norges jeger- og fiskerforbund.

Fisking kan gi både spenning og avkobling på én gang, sier han.

– Jeg synes jeg alltid lærer noe nytt for hver fisketur. Det er i tillegg en av de fineste måtene å oppleve naturen på. Og så er jo fisk veldig god mat! Det må vi huske.

Les også: Trendy med spesiell overnatting i naturen

Men før du skal fiske, er det regler du må følge. Noen steder må du betale for å fiske.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en mann i en båt. I sola er sola på vei ned i horisonten. Han fisker med fiskestang. Han har fått en fisk som henger på kroken.

– Det er viktige å tenke på hvor du skal fiske. Om det er ferskvann eller saltvann. I sjøen er det fritt fiske. Du trenger ikke fiskekort. Det må du ofte ha hvis du fisker i ferskvann. Mange steder kan barn fiske gratis. På nettsiden inatur.no finner du fiskekort over nesten hele landet, sier Paulsen.

Er du usikker? Spør gjerne på sportsbutikker om de har fiskekort der du vil fiske. De selger ofte fiskekort i tillegg til utstyret. Du må også vite hvor stor fisken må være før du kan ta den. Er den for liten, må du slippe den løs igjen. Reglene er forskjellige fra sted til sted. Fiske-reglene skal stå på fiskekortet du har kjøpt.

Les mer: – Vis fram fiskelykken din

Fiske kan være en av de dyreste tingene du kan gjøre. Men det kan også være en av de billigste.

– Det er lett å la seg friste til å kjøpe mer og dyrere utstyr enn du trenger. Mitt råd er å velge bort det aller billigste. Men du trenger ikke bruke tusenvis av kroner. Du får som regel en bra pakke for nybegynnere til omkring 1.000 kroner, sier Paulsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en fiskestatng med haspel-snelle.

Også her er det viktig å tenke på hvor du skal fiske, forklarer han. I ferskvann er det lettere utstyr som gjelder. I havet og på laksefiske er det mer kraftig utstyr. Paulsen sier det kan være lurt å starte med en lett haspel-snelle.

– Det er en stor fordel med den snella. Hvis du får krøll med senen, så er det mye lettere å løse. Det er lett å se hvor det er feil. Det er lett å få tak i det. Det er lett å klippe av snøret. Så er du i gang på nytt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en hånd som holder en fiskekrok. Det er en mark på kroken.

Det aller letteste er nok å fiske slik de har gjort i årevis: med bare en enkel stang, fiskesnøre og krok. Det er fortsatt mulig. Og det passer godt for barn, sier Paulsen.

– Du knyter snøret i toppen av stanga. Snøret og stanga skal være like lange. Så fisker du med mark og dupp, forklarer han.

I dag får du slike stenger i ulike typer og lengder. De billigste koster mindre enn 100 kroner.

– Dette er fint utstyr i små elver og bekker. Det funker også fint for barn som vil fiske fra en brygge, sier han.

Tips til fisketuren
Har du sjekket at du har lov til å fiske der?
Hvis det er fiskekort, er det også regler. Har du lært dem?
Har du husket stang, snøre og krokene du skal bruke?
Det er også lurt å ha med mygg-middel.
Flått liker seg også godt i fuktige områder. Sjekk derfor om du er bitt når du kommer hjem.
Husk godt humør.