Tema
Bilde 1 av 4

Slik er Oslos nye bibliotek

– Dette skal være et bibliotek for alle, sier Merete Lie. Hun er sjef på det nye hoved-biblioteket Deichman i Bjørvika.

Inne i Oslos nye bibliotek kan du både låne bøker og se film. I taket i foajeen henger neonlys i tynne rør. Neonlysene er kunst av Lars Ø. Ramberg. Den heter «Brainstorm».

– Det skal forestille aktiviteten på innsiden av hodet til gjestene. Det har han sagt til avisa Aftenposten.

Klar Tale mener: Et hvelv for bøker

Klar Tale har besøkt det nye Deichman-biblioteket. Det er i Bjørvika i Oslo. Bygget har seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kino-saler og verksteder. Biblioteket har rundt 450.000 bøker til sammen. Da er blader og plater tatt med.

– Folk får bruke biblioteket på sin måte. Du kan for eksempel bruke en symaskin, et tegnebrett eller se en utstilling. Vi har hele tiden en boksamling, aviser, tidsskrifter og arrangementer du kan kose deg med, sier Merete Lie til Klar Tale. Hun er avdelings-direktør for byens nye hoved-bibliotek.

Les også: Flere og flere lærer norsk på denne måten

Du kan lese alle verdens magasiner i Bjørvika. I Folkeverkstedet kan du dyrke hobbyer. Verkstedet har gratis utlån av blant annet symaskiner, 3D-printere og vinyl-kuttere. Materiale må folk betale for selv. I andre deler av biblioteket kan du oppleve film og musikk. Du kan lage podcast, spille el-gitar, trommer eller snurre plater som en DJ.

Bibliotekets bøker er samlet i underetasjen. De er oppbevart i lukkede magasiner. Hvis du vil se i en flere hundre år gammel bok, er det mulighet for det.

En hel etasje er for barna. Det er åpne områder med lesekroker hvor barna kan sitte på puter. Det finnes også små, fargerike huler og rom hvor de kan leke, utforske, lese eller gjemme seg. Barna har også sitt eget lille verksted, hvor de kan skape noe.

Les også: Hvor blir det av e-lydbøkene?

Biblioteket har rundt 1.000 sitteplasser. Det har også klasserom, grupperom og studierom som kan leies.

– Alle rommene i biblioteket er oppkalt etter steder i Oslo. Du har for eksempel Disen og Kringsjå, sier Siv Meisingset. Hun er kommunikasjons-rådgiver.
Biblioteket har bøker på flere språk.

– Mange med utenlandsk opprinnelse kommer innom og leser og låner bøker. Deichman arrangerer språk-kafeer for ulike språk-grupper på sine biblioteker i Oslo. For barn og unge har vi også datahjelp og leksehjelp. Akkurat nå har vi ikke dette tilbudet her i Bjørvika, men det vil komme i gang til høsten, sier Lie.

Les også: Hvor lang tid tar det å lære norsk?

Deichman-bibliotekene i Oslo er oppkalt etter Carl Deichman. Han samlet på bøker. Da han døde, ville han at byen skulle få arve rundt 6.000 bøker. I 1785 ble dermed det første biblioteket i Oslo bygget for disse bøkene. Biblioteket er det vi kjenner som hoved-biblioteket på Hammersborg. Nå er biblioteket i Bjørvika det nye hoved-biblioteket. Oslo kommune har planlagt biblioteket i 35 år.

– Deichman er fortsatt tuftet på den ideen som Carl Deichman hadde i 1785. Den handler om å ha et samfunn hvor kunnskap og opplysning er lett tilgjengelig. Han mente at folk blir bedre av det, og at det blir et mer optimistisk samfunn å leve i, sier Lie.

Les også: Vil bruke gamle Deichman som hus for livssyn

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå