Tema

Hun lager middag for 25 kroner

Hvordan lage sunn og bærekraftig mat for en billig penge? Marie Thrane elsker å gjøre det. Her får du hennes beste tips.

Har du en plan når du går i butikken? Eller handler du på impuls? Det siste er vanlig, spesielt nå i sommer-varmen. Det sier Marie Thrane. Hun vet mye om hvordan man kan spare penger på å handle smart.

Klar Tale kommer på besøk i leiligheten på Grünerløkka i Oslo. Da står Thrane klar på kjøkkenet. Hun har kjøpt brokkoli og salat på tikroners-marked. Det er norske varer i sesong.

– Nå skal jeg lage en enkel sommer-salat med laks, brokkoli og appelsin.

Hun finner frem kniven og kutter opp brokkolien i små buketter. Stilken skjærer hun i tynne skiver. Den kan fint spises, sier hun.

Thrane og samboeren bruker til sammen 2000 kroner på mat i måneden. Det vil si at de klarer seg på 30 kroner dagen hver.

En familie på fire bruker litt mer enn 8000 kroner i måneden på mat. Det viser budsjett-kalkulatoren til SIFO. Det er uten snacks og måltider ute.

– Nordmenn synes de bruker for mye penger på mat, sier Thrane. Det viser en undersøkelse fra Klarna.

Selv har hun gitt ut kokeboka «Middag for 25 kr». Oppskriftene har ingredienser som aldri koster mer enn 25 kroner per person.

– Å spise sunt og bærekraftig kan være både billig og enkelt, sier hun.

Thrane anbefaler folk å spise mer grønnsaker.

– Måltider som er basert på planter, er bra for både helsa og kloden. Dessuten er belgfrukter som bønner, linser og kikerter billigere enn kjøtt.

Det hele begynte på Instagram. Der delte hun inspirasjon, oppskrifter og tips. Et forlag oppdaget henne. De spurte om hun ville skrive bok.

Thrane ga ut boka si på nyåret. Etter det begynte ting å skje. Hun ble hanket inn som gjest i mat-programmet Wenches Kjøkken på kanalen TV 2.

– Det var gøy. I etterkant har jeg faktisk vært vikar for Wenche et par ganger, forteller hun.

Så tok en gründer kontakt. Han ville tilby henne jobb. Nå arbeider Thrane med en app som skal få butikker til å kaste mindre mat.

– Appen gir oversikt over matvarer som er nedpriset i ulike butikker, forteller hun.

Målet hennes er at flere skal bry seg om klima og helse. Hun er glad for at hun får jobbe med noe hun brenner for.

-------------------

Thranes handle-tips:

· Ha en plan med alt du kjøper ·

Det trenger ikke bety lange lister og strenge budsjett. Men tenk igjennom hva du skal med matvaren du plukker opp. Får du brukt opp hele den pakka med laks? Kan den brukes i flere retter?

· Lær hvilke varer som er billige·

Kjøp basis-varer som ris og tørkede linser. Dette får du kjøpt billig i store kvanta på en Asia-butikker.

Bruk gode råvarer som gulrøtter, løk, paprika og poteter. Akkurat nå er både norske tomater, brokkoli, salat, agurk og kål i sesong. Da er varene ofte billigere.

· Se etter lave priser ·

Bruk lavpris-kjedene. Ikke vær redd for å kjøpe fra billige merker. First Price-Pasta inneholder akkurat det samme som den dyre, og er like god. Let etter varer som er satt ned i pris. Sjekk kilopris og vær bevisst på hva du putter i kurven.

· Ikke kast mat! ·

Å bruke opp det man har, er helt nødvendig for å spare penger på mat. Vær kreativ med det du finner i kjøleskapet. Sett det som bør spises snarest på fremste hylle. Frys ned det du ikke får spist.

---------------------- Kilde: Marie Thrane

Siste utgave

På forsiden nå