Tema

Hva betyr korona-ordene?

«Nærkontakt», «PCR-test» og «kohort». Vi har lært oss noen litt uvanlige ord i løpet av 2020.

Vi får stadig vekk ny informasjon om korona-viruset. Vi har også lært oss noen typiske ord for korona-tiden. Ord som er mye mer brukt i 2020 enn i fjor.

Vet du hva alle ordene betyr? Her kan du skaffe deg oversikt noen av dem.

I slutten av februar fikk Norge sitt første smitte-tilfelle. En kvinne i Tromsø testet positivt for korona. Vi bruker ordet «smitte-tilfelle», men snakker egentlig om en smittet person.

Her er flere ord:

«Lockdown» – engelsk ord for at samfunnet stenger ned. Folk må holde seg hjemme i trygghet. Norge stengte 12. mars for å unngå spredning av viruset.

«PCR-test» – en vanlig test for å sjekke om en person har korona. Helsepersonell tar prøve fra halsen og nesen. Svar kommer i løpet av noen dager.

«Innreise-karantene» eller «reise-karantene» – en karantene du må i etter reise i utlandet. Du må holde deg unna andre i ti dager.

«Karantene» – du må unngå skole og jobb. Du skal ikke ta buss og tog. Du kan gå turer og handle nødvendige ting i butikken.

«Isolasjon» – er du korona-syk, må du i isolasjon. Du må holde deg hjemme hele tiden. Du må holde avstand til andre i huset ditt.

«Pandemi» – en sykdom som sprer seg i store deler av verden.

«Epidemi» – en sykdom som sprer seg raskt, men i et mer avgrenset område.

«Covid-19» – navnet på sykdommen folk får som følge av korona-viruset. Viruset heter SARS-CoV-2.

«Nærkontakt» – en person som har hatt tett kontakt med en bekreftet korona-syk person. Det gjelder fra 48 timer før personen fikk symptomer til personen ikke lenger er isolert.

«Kohort» – et mye brukt ord for gruppe personer. En skoleklasse kan være en kohort. Utdannings-direktoratet brukte ordet i sine råd da barnehagene skulle åpne etter lockdown.

«Veileder» – et dokument med felles råd og regler om smittevern. Både barnehager og skoler har egne veiledere.

«Smittevern» – alt det vi gjør for å hindre at vi og andre blir syke. Holde avstand, bruke munnbind, vaske hendene osv.

«Testkriterier» – regler for hvem som skal testes eller ikke.

«Smitte-sporing» – en prosess der myndighetene finner folk som har vært sammen med en smittet. Da kan disse teste seg. Hensikten er å stoppe smitten.

«Indeks-tilfelle» – person med påvist korona-sykdom. Ordet brukes om personen som utløser smitte-sporingen.

«Risikogruppe» – en gruppe personer som står i fare for alvorlig sykdom. Årsaken kan være ting som alder eller andre sykdommer.

«Sykdoms-forløp» – hvordan en sykdom vanligvis utvikler seg. Hvilke symptomer får du? Hvor lang tid tar det før du blir frisk?

«Dråpesmitte» – korona smitter gjennom dråpesmitte. Det er dråper som svever ut i lufta fra en persons munn eller nese.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå