Tema

Slik er gruppa som gjør folk rasende

Aktivist-gruppa Sian provoserer hver gang de gjør noe. Hvem er de og hva vil de?

Folk kaster egg og tomater og forsøker å overdøve dem med bråk. Hver gang aktivist-gruppa Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) stikker seg fram, blir det trøbbel.

Politiet i Bergen brukte tåregass mot ungdommer. De hadde kommet for å vise sin avsky da Lars Thorsen talte på Festplassen i byen. Han er leder for Sian.

Det endte med vold. Politiet måtte følge Thorsen vekk. Han blødde fra bakhodet. Angrepet skal ha kommet da Thorsen kalte muslimenes profet Muhammed for en «falsk profet». Det sier et øyenvitne til avisa VGTil sammen 18 personer er siktet etter bråket.

Under en markering i Oslo ble det bråk igjen. Fanny Bråten i Sian rev i stykker og spyttet på muslimenes hellige bok Koranen. Etterpå lå hun på bakken. Ifølge Sians leder ble hun slått ned av mot-demonstranter. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Men hvem er Sian og hva vil de? Klar Tale har snakket med forsker Lars Erik Berntzen. Han jobber ved Universitetet i Bergen og er ekspert på grupper som er imot islam.

– Sian er en aktivist-gruppe som jobber mot islam og muslimsk innvandring. En del av dem er for å utvise muslimer fra Norge, sier han til Klar Tale.

Gruppa er den eldste anti-islamske gruppa i Vesten, ifølge forskeren. Den norske gruppa har byttet navn underveis, men har holdt på i 20 år.

– De har holdt på med såkalte opplysnings-møter for sine egne medlemmer. Der diskuterer de islam og leser litteratur om det. Det er kjent for å ha stands eller små demonstrasjoner. Det har de hatt jevnt og trutt, forteller Berntzen.

I starten var de mest i Kristiansand. Der bodde den tidligere lederen Arne Tumyr. Men de siste par årene har de holdt markeringer i flere andre byer.

– Folk med all slags bakgrunn har vært med. Folk fra venstresiden i politikken. Noen såkalte eks-muslimer. Og noen som har bakgrunn fra høyre-ekstreme miljøer. De fleste som deltar, er middelaldrende eller eldre, sier Berntzen.

Terror-angrepene mot USA 11. september 2001 rystet verden. Det gjorde at det oppsto flere grupper i verden som er imot islam og muslimer. Sian er en del av dette, sier forskeren.

– De er sammen om tanken om at islam er en kjempestor trussel. Og at religionen kommer til å ødelegge vårt levesett og demokrati, sier han.

I fjor satte Lars Thorsen i Sian fyr på Koranen. Det skjedde under en demonstrasjon i Kristiansand. Nyheten nådde muslimer i Pakistan. Der demonstrerte folk mot Norge og brant norske flagg. Etterpå sa det norske Utenriksdepartementet at de tok avstand fra koran-brenningen.

Episoder som koran-brenningen har gjort at mediene har skrevet mye om gruppa. Det samme skjer etter volden mot Sians medlemmer.

Sian selv sier at de har fått mer støtte etter det som skjedde i Bergen.

– En del som er imot Sian og det de står for, protesterer på volden mot dem. Politisk vold er veldig lite akseptert i Norge, sier Berntzen.

Mange diskuterer nå hvem som har rett til å ytre seg. Og om politiet er for voldsomme mot demonstrantene. Men Berntzen tror ikke at all oppmerksomheten gjør at gruppa oppnår det de vil.

– Det de vil, er jo å fjerne islam fra Norge. Og det oppnår de jo ikke. De får mer oppmerksomhet. Noen kan si at det er en liten seier for dem. Kanskje får de litt mer støtte. Men det er fra folk som allerede mener det samme som dem. De er fortsatt en liten gruppe, sier forskeren.

Siste utgave

På forsiden nå