Tema
Bilde 1 av 3

Ny studie viser at vikinger var mer ulike enn mange tror

Mange ser for seg vikingene som høye og blonde. Men det var mindre vanlig enn folk tror, sier forskere nå.

Forskere har sjekket DNA fra av 442 vikinger. De har hentet arvestoff fra skjeletter de har funnet. 46 av dem er fra Norge. Svarene de fikk, er samlet sammen i en studie som heter «Population genomics of the Viking world».

Den ble publisert i bladet Nature. Studien handler om hvordan vikinger fikk spredd genene sine.  Den viser at forskere har hatt i mye av det de har trodd i over hundre år. Vikingene reiste mye rundt i Europa.

De norske vikinger reiste mye til Island, Irland, Grønland og Skottland. Der møtte de folk de likte så godt at de fikk barn sammen. Slik spredte genene fra landene i Skandinavia seg i Europa.

Folk fra Norge, Sverige og Danmark fikk også barn sammen. Det gjorde de også med folk som kom til Skandinavia fra lenger sør og øst i Europa. Men så er det noen overraskelser i studien også, sier Jan Bill. Han er  leder for det norske arbeidet. Bill er professor i arkeologi ved Kultur-historisk museum.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Jan Bill. Han har skjorte og en gul refleksvest. Han har hvitt hår og briller.

– Før viking-tiden var det tre ganske ulike befolkninger hvis vi sammenligner de med hverandre. Det er litt overraskende. Det var en i Norge. Det var en øst-skandinavisk i Sverige, også var det en sør-skandinavisk i Danmark og Skåne. Det viser at geografi har vært viktig for hvem folk har fått barn med, sier Bill til nyhetsbyrået NTB.

– De holdt seg til folk som bodde i nærheten av dem. Vi trodde sjøfarten hadde ført til at de tre gruppene hadde mer til felles. Men tydeligvis hadde de ikke det før viking-tiden, sier han.

Forskerne har sett på DNA som avslører noe om utseende. Det er gener som viser om folk er høye og hvilken farge de har på håret. Men de fant ut at det det ikke er noe slikt som én typisk viking. De var mange som verken var høye eller blonde. Det var derimot ganske mange med mer pigment i huden og mørkere hår.

– Det betyr nok ganske lite praktisk sett. Men det endrer kanskje synet vi har på dette, sier Bill.

I perioden 750 til 1050 reiste folk mer. Det var da viking-tiden var. Det førte til at det ble mer blanding av gener i Europa. Mange vikinger ville bo i andre land. Og mange tok med seg koner fra andre land til Skandinavia.

– Vi fant også noe annet interessant. Det var folk som hadde en annen biologi enn vikingene, men de ble begravet på samme måte. De hadde med seg det samme som vi finner i en vanlig viking-grav. Det må bety at de eller foreldrene hadde tatt til seg identiteten og kulturen. Det er noe som er veldig spennende, sier Bill.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av flere personer som står nede i en viking-grav som de har åpnet. Det står barn på kanten av hullet som er gravd ut. De har funnet en kiste.

Det er hentet DNA fra 46 norske skjeletter. De er funnet på Østlandet og opp til Trøndelag. De er datert fra bronsealder fram til middelalderen. Men de fleste er fra viking-tiden, sier Bill.

Forskerne får også mye ros fra kollegaer som ikke har vært med på studien. Flere av dem tror dette kan bety at folk vil slutte å se for seg alle vikinger som blonde og høye.

Forskerne har også undersøkt folk som bor i Europa i dag. De sier at folk i Norge og Danmark ligner mer på våre forfedre, enn det folk gjør i Sverige. De har også funnet gener fra vikinger fra Skandinavia hos folk som bor i resten av Europa i dag.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå