Tema
Bilde 1 av 4

Stadig flere får jobben tilbake – Therese er en av dem

Men mange i Norge står fortsatt uten jobb, helt eller delvis. Pandemien ødelegger for norsk næringsliv.

Korona-viruset har tatt jobben fra mange tusen personer. Therese Refshauge ble selv permittert da flyene sto på bakken.

– Jeg følte meg nummen først. Både på grunn av korona-viruset og alt, forteller Refshauge til Klar Tale.

48-åringen har jobbet 23 år i SAS. Hun er purser og har ansvar for kabinen. Alle årene i SAS hjalp lite da flyselskapet måtte permittere folk i mars.

Bare noen dager før sto regjeringen og snakket alvorlig til oss alle. Vi må stenge ned mye av Norge, sa de. Alle burde holde seg hjemme. Slik skulle vi ta kontroll over korona sammen.

Det virket, men økonomien led. Vi sluttet å handle i butikker. Vi sluttet å reise. Vi sluttet å bo på hotell og klippe oss hos frisøren.

Bildet viser Abid Raja som klipper seg. Frisørene åpnet igjen.

Et halvt år senere ødelegger viruset fortsatt for næringslivet vårt. Hotell-bransjen er blant dem som gruer seg til høsten. Bedrifter dropper konferanser og jobbreiser. Nå lover regjeringen å hjelpe reiselivet.

Til sammen 200.200 personer i Norge er på jakt etter jobb. Det er omtrent 7 prosent av alle som kan jobbe. Det viste tall fra arbeids- og velferdsetaten Nav 22. september. Da tar de med helt ledige, delvis ledige og jobbsøkere på tiltak.

67.900 av disse var permittert, helt eller delvis. Det er et lavere tall enn før. Noen er kanskje blitt arbeidsledige, men mange er i jobb igjen, ifølge Nav.

Da Norge stengte i mars, var flere enn 400.000 personer i Norge uten arbeid, helt eller delvis. De siste ukene har tallene gradvis bedret seg.

– Den positive utviklingen fortsetter. Stadig flere permitterte er tilbake i jobb, sa Nav-direktør Hans Christian Holte til egne nettsider i starten av september.

Flybransjen har det fortsatt tøft. SAS har varslet flere hundre piloter om at de må slutte i jobbene. Over 8.000 personer i Norwegian er enten permittert eller har måttet slutte, ifølge nettavisa Børsen. Vi flyr mindre enn før.

Bildet viser en SAS-ansatt i kabinen. Han har munnbind på.

Refshauge er blant de heldige som er tilbake i jobb. Hun beskriver det som en sann glede.

– Jeg jublet da jeg fikk beskjed. 6. juli var jeg tilbake, sier hun. Refshauge flyr både i Norge og i Europa. Hun sier hun ikke ble bitter da SAS permitterte henne. Hun forsto hvorfor det skjedde.

To dager ut i permitteringen tenkte hun: Jeg kan ikke sitte på rumpa. Jeg er en mamma, jeg må skaffe mat på bordet. Hun skaffet raskt en jobb ved Vinmonopolet i Drammen. Hun fikk også tilbud om å jobbe ved et omsorgssenter i Asker kommune. Lokalavisa Røyken og Hurums avis skrev først om Refshauge. Det var i april.

– Er du redd for ny permittering i SAS?

– Nei, jeg er ikke så bekymret som person. Jeg blir heller kreativ når situasjonen er vanskelig, sier hun.

Christer Hyggen forsker på arbeidsliv. Han jobber ved universitetet OsloMet. Korona har fått størst følger for de unge i jobb. Mange av disse jobber på steder som stengte helt i mars. Noen hadde bare midlertidige jobber. Andre hadde kanskje ikke rett på dagpenger fra Nav, forklarer forskeren.

For omtrent ti år siden sto verden midt i en finanskrise. Da var det også de unge som slet mest, ifølge Hyggen. Norge klarte seg likevel ganske bra gjennom krisen. Men nå slipper ikke Norge unna.

– Årsaken er at vi måtte stenge ned samfunnet, sier Hyggen. I tillegg tjente vi mindre på oljen, noe som også førte til permitteringer i den bransjen.

En arbeidsledighet på over 7 prosent er høyt i Norge, sier forskeren.

– Det er rundt dobbelt så mye som til vanlig. Men det er store forskjeller mellom grupper, sier han.

Hyggen er bekymret for de unge i tiden framover.

– Vi må gjøre det vi er best på: samarbeid mellom stat, arbeidsgiver og arbeidstaker. Kanskje burde bedrifter få et tilskudd, slik at de kan gi jobb til unge, sier han.

Begge foto: Terje Pedersen og Vidar Ruud / NTB

Siste utgave

På forsiden nå