Tema
Bilde 1 av 3

Hva vil du ta med på en reise til månen?

Rom-organisasjonen Nasa vil tilbake til månen i 2024. Nå vil de gi folk på jorda en utfordring. Hva ville du ha tatt med deg på reisen?

I 1969 gikk den første mannen på månen. Senere har 11 andre menn gjort det samme. Den siste var i 1972. Men ingen kvinner har gjort det. Nå vil Nasa endre på det. I 2024 vil de sende én kvinne, og en mann tilbake til månen.

De forrige som reiste til månen, var med på rom-programmet Apollo. De som skal lande i 2024, skal være med på Artemis. Begge har navn fra romerske guder. Artemis var søsteren til Apollo.

Les mer: Tilbake til månen?

Årsaken til at Nasa vil sende folk til månen, er at de skal lære. Det er nødvendig for å finne ut hva som skal til for å sende folk til planeten Mars. Planen er at det kan skje om så lite som ti år.

I november skal det være en viktig test. Da skal alle motorene på raketten bli startet, mens raketten sitter fast til bakken. Hvis alt går bra, kan de begynne å bygge den første av de nye rakettene. Det er Artemis 1. Den kan bli sendt opp neste år. Da skal de teste om raketten kan reise rundt månen. Ingen mennesker skal være med om bord.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av folk i en stor byggehall. I midten er en kjempestor modell av raketten Artemis 1.

Hvis Artemis 1 klarer jobben, skal Artemis 2 følge sin plan. Da skal fire mennesker gjøre den samme reisen. Det skal skje i 2023. Så er planen at Artemis 3 skal lande på månen i 2024.

Nasa vil markere at de er kommet langt i jobben. De vil derfor utfordre folk. Hva vil folk ta med seg hvis de skal til månen eller den internasjonale romstasjonen? De vil at folk skal ta bilde av det de vil ta med. Det kan bli lastet opp på et sosialt medie, og bli merket med emneknaggen #NASAMoonKit. Du kan se flere forslag hvis du søker opp emneknaggen.

Du kan lese mer om utfordringen her

De har også en utfordring for de som vil gjøre det litt ekstra vanskelig. Da må det du tar med være ganske lite. Det må være mindre enn 2,7 ganger 20,3 ganger 5,1 cm. Det er nemlig grensen på den internasjonale romstasjonen. Ingen astronauter får ta med seg mer.

(Saken fortsetter under filmen)

Det kom en større pakke til romstasjonen sist uke. Da fikk de påfyll av mat og utstyr. Og et nytt toalett.

Det er første gang på flere tiår at Nasa har laget et nytt toalett som kan bli brukt i verdensrommet.

Det er første gang på flere tiår at Nasa har laget et nytt toalett som kan bli brukt i verdensrommet. Det skal bli testet på rom-stasjonen. Planen er at det skal kunne bli brukt på månen i framtiden.

Nasa har brukt 23 millioner dollar på å lage toalettet. Det er det samme som 215 millioner kroner.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av ansatte hos Nasa. De jobber med det nye toalettet på romstasjonen.

Det er designet for å passe bedre til kvinnelige astronauter. Mye av det som er laget for astronauter tidligere, er laget for menn. Slik har det også vært med toalettet.

Det nye toalettet veier knapt 45 kilo, og er 71 centimeter høyt. Det er rundt halvparten så lite som toalettene som er på romstasjonen nå. De er laget i Russland.

Det er en stor fordel at toalettet er mindre enn de som har vært brukt til nå. Det gjør at de kan bli brukt på reiser med for eksempel Artemis-rakettene.

Samtidig vil det bli mer trafikk på romstasjonen. Tidligere er det få som har sendt astronauter dit. Nå planlegger selskapene SpaceX og Boing å sende folk dit. Da er det også flere som vil ha behov for et toalett.

Nasa og astronauten Chris Cassidy har laget en film. Der viser han fram toalettet.

Siste utgave

På forsiden nå