Tema

Én av disse skal styre mektige USA

Hva er forskjellen mellom Donald Trump og Joe Biden? Neste uke vet vi hvem som blir president i USA.

Donald Trump sier at Joe Biden er dement. Biden kaller Trump en «rasist». Amerikansk valgkamp er langt fra kjedelig. Men hva er det som skiller de to? Ganske mye. Her er noen viktige forskjeller i fem saker:

###

INNVANDRING:
Trump vil bygge en mur mot Mexico. Slik vil han stenge ulovlige innvandrere ute. I starten av 2020 ble innvandrere sendt ut av USA med fly. I 2017 stengte han i tillegg USA for mange muslimer.

Biden tenker annerledes. Som president lover han å ikke kaste ut noen innvandrere de første 100 dagene. Unntaket er dømte kriminelle. Han lover også at USA skal hjelpe flyktninger og asylsøkere. Han er imot å stenge USA for muslimer.

###

VERDEN: 
Trump er kritisk til Kina. De tjener for mye på handelen med USA, mener han. Trump har straffet dem med avgifter. Kina har svart det samme tilbake. Presidenten har også besøkt Nord-Korea. Da ble han historisk. De to landene har lenge hatt et dårlig forhold. Trump er opptatt av å sette amerikanske interesser først.

Biden vil at USA igjen tar styringen i verden. Blant annet i saker som klima. Han vil bedre samarbeidet med USAs partnere. Både Biden og Trump vil ha slutt på de evige krigene USA er en del av. Begge vil hente hjem soldater.

SAMARBEID: 
Verdens land har laget flere avtaler. Verden samarbeider også gjennom organisasjoner. Trump er kritisk til flere. Han tok USA ut av en avtale med Iran om atomvåpen. Han krever at USAs partnere bruker mer penger på sine forsvar. Europa, Canada og USA samarbeider om forsvar gjennom viktige Nato. Trump tar USA ut av Verdens helse-organisasjon (WHO).

###

– Kina har full kontroll over WHO, hevdet Trump.

Biden vil ta USA inn i WHO igjen. Han vil redde avtalen med Iran, men krever at Iran følger avtalen. Biden vil gjøre Nato sterkere. Trump setter Nato i fare, mener han.

Trump er en tøff forhandler. Han hevder at Biden blir for «myk».

###

KLIMA: 
USA er et av landene i verden som forurenser mest. I 2015 bestemte verden seg for en avtale. Den ble skapt i Paris i Frankrike. Hensikten er å unngå at kloden blir for varm. Trump tar USA ut av avtalen. Den er urettferdig overfor USA, mener han. Trump er også usikker på om mennesker har skylda for endret klima. Samtidig sier han at han er opptatt av miljøet.

USA skal inn i klimaavtalen fra Paris igjen. Det lover Biden. Biden vil skaffe USA nye jobber ved å satse på miljøvennlig teknologi. Han mener det haster å gjøre noe for klimaet. Han vil at USA satser på ren energi.

– Endret klima er en trussel, mener Biden, ifølge hans egen nettside.

###

JOBB OG ØKONOMI: 
Trump får økonomien til å blomstre, sier regjeringen hans. Trump vil hente jobber tilbake til USA. Han vil ha flere jobber i gruvene. Det skal gjøre USA mindre avhengig av Kinas mineraler. Konkurranse utenfra har ødelagt for gruvene i USA.

Biden vil ha andre type jobber. Han vil at USA skal bli best i verden på ren energi. Den kan gi 10 millioner jobber i USA, mener han. Både Trump og Biden er opptatt av å beholde jobber i landet.

Andre kilder: NRK, BBC.com, Forsvarets Forum, joebiden.com og whitehouse.gov
Små bilder: NTB

Siste utgave

På forsiden nå