Tema
Bilde 1 av 5

Slik lager du lekre julegaver selv

Mangler du noen gaver til jul? Her er noen deilige gaver som kan glede de fleste.

Julaften nærmer seg. Spiselige gaver faller alltid i smak. Hjemmelagde julegaver er hyggelig, både for den som får og den som gir.

Her får du fem enkle oppskrifter. Husk at det er hjemmelaget. Da smaker det best når det er ferskt. Spis det i løpet av noen få uker. Og pass på å lagre det kjølig.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en glasskrukke på en trebenk. Den har en rød sløyfe og en "til og fra"-lapp festet på utsiden. Det er granola på innsiden av krukka.

Granola

Hva med litt hjemmelaget musli til julefrokosten? Det er både godt og næringsrikt. Granola passer perfekt til yoghurt eller med melk på.

Du trenger:

250 gram havregryn

150 gram ulike kjerner og frø

150 gram forskjellige nøtter

1 desiliter eplejuice

1 spiseskje smør

2 spiseskjeer honning

100 gram tørket frukt

Én klype salt.

Slik lager du det:

1. Bland alt det tørre i en stor bolle.

2. Bland juice, smør og honning i en liten kjele. Varm opp til honningen smelter.

3. Hell blandingen over i bollen. Bland godt til alt er fuktet.

4. Hell alt sammen utover et stekebrett. Fordel det ut i et jevnt lag.

5. Stek midt i ovnen på 140 grader i en time. Snu på blandingen hvert 15. minutt, slik at den blir jevnt stekt. Avkjøl helt. Tilsett tørket frukt.

6. Legg granolaen i tette glass. Den holder seg i minst en måned.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en trefjøl. På den er det en glasskrukke hvor lokket er tatt av og lagt ved siden av krukka. I krukka er det brente mandler. Det ligger også noen mandler på selve fjøla.

Brente mandler

En tradisjon for mange i jula. Denne klassikeren lager du enkelt på en-to-tre!

Du trenger:

100 gram sukker

1 desiliter vann

250 gram mandler

1 spiseskje meierismør

Én klype flaksalt.

Slik lager du det:

1. Bland mandler, sukker og vann i en gryte. La det koke på svak varme til alt vannet har fordampet. Sukkeret skal sitte som en hinne rundt mandlene. Rør hele tiden og vær tålmodig.

2. Øk temperaturen og rør til sukkeret har smeltet. Sukkeret får en gyllen karamell-farge og fester seg til mandlene.

3. Avkjøl mandlene litt i gryta, før du rører inn smøret.

4. Ha de ferdige mandlene utover et smurt bakepapir. Del mandlene raskt fra hverandre, mens de fortsatt er varme.

5.  Avkjøl mandlene på et tørt sted. Legg dem i glass eller i en boks med tett lokk.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en trefjøl med en glassbeholder. Den har en rød sløyfe. I beholderen er det sjokoladetrøfler. Det ligger hakket sjokolade på fjøla. I bakgrunnen er det en liten stråkurv.

Sjokolade-trøfler

Denne gaven er lett å lage og smaker fantastisk. Lag din egen vri på sjokolade-trøflene.

Du trenger:

400 gram mørk sjokolade

3 desiliter kremfløte

2 spiseskjeer smør

Kakaopulver

Slik lager du det:

1. Hakk sjokoladen fint og legg den i en skål.

2. Kok opp kremfløten i en kjele. Hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens du rører i små bevegelser. Er du for rask, kan røren klumpe seg.

3. Rør inn smøret i små terninger. Du kan smake til med litt havsalt, kaffe eller kanskje chili. Bland alt forsiktig sammen.

4. Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler. Rull kulene i kakaopulver. Oppbevar og server dem kjølige.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av to glass med skrulokk. Det er syltet rødløk i skiver på glassene. Det gjør at laken i på glasset får farge fra løken. Fargen minner om jul.

Syltet rødløk

Syltet rødløk er et deilig tilbehør til middagen. Prøv det på burgeren, til tacoen eller i salaten.

Du trenger:

1 desiliter eddik. Den skal ha sju prosent styrke

2 desiliter sukker

3 desiliter vann

3 rødløk
Noen hele pepperkorn.

Slik lager du det:

1. Kok opp vann, eddik og sukker. La koke til sukkeret har løst seg opp.
2. Skjær rødløken i tynne skiver. Ha løk og noen hele pepperkorn i et glass.

3. Hell laken over løken og sørg for at alt er dekket. Gaven er ferdig etter et par timer, men den blir enda bedre om den får stå i noen dager. Den holder seg noen uker i kjøleskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av et glass med nøttesmør. Det er finmalt, med noen knuste nøtter på toppen. Ved siden av ligger det knuste cashewnøtter.

Nøttesmør

Til denne gaven trenger du bare to ting: nøtter og en kraftig blender. Du kan bruke alle typer nøtter.

Du trenger:

Nøtter. Du kan bruke både peanøtter, hasselnøtter, mandler og cashew-nøtter. Lag gjerne din egen blanding. Nøttesmøret er nydelig på brødskiva.

Slik gjør du det:

1. Rist nøttene i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Avkjøl.

2. Kjør nøttene i en blender. Nøttene blir først malt. Så slippes det naturlige fettet i nøttene løs. Da dannes nøttesmør. Det er lurt å starte på lav hastighet.

3. Smak så til med litt salt. Oppbevar nøttesmøret i en tett beholder i kjøleskap.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå