KORONA-JULA 2020:

Får ikke treffe sin spanske familie

De har ikke besøkt familien i Spania på ett år. Billettene var bestilt, men korona ødelegger.

Hans Marius Nygaard og familien bor i Oslo. Snart skulle de vært på vei til Spania. Slik blir det ikke. Årsaken er korona-viruset.

Nygaards kone er spansk. Iria Garcia Gonzalez er fra regionen Galicia nær Portugal. Sammen har de to jenter. Lea er snart fem år, og Olivia er sju år gammel.

– Vi er mye i Spania i feriene våre. Der besøker vi familie og venner, sier Nygaard til Klar Tale. I Norge har de også familie som de treffer ofte.

I år skulle familien på fire vært i Spania julaften. De skulle reist rundt 20. desember. Vanligvis deler familien hver jul mellom Spania og Norge. I Spania er det parader i starten av januar. Da er liv og røre, og barna synes det er gøy.

Korona-viruset ødelegger planene. Det er snart et år siden familien var i Spania. Og de blir nødt til å vente mye lenger. Neste mulighet er sommeren 2021.

– Familien i Spania synes det er veldig trist. De forventet ikke at vi kom. Men de hadde jo håpet, sier Nygaard.

Også Nygaard og familien synes det er leit. For kona tar det lang tid før hun får treffe den spanske familien. Og ungene deres vokser fort. De må nøye seg med å se besteforeldrene på FaceTime.

– Jentene snakker mye med dem der. Men det er jo ikke helt det samme, sier Nygaard.

Billettene til Spania var betalt. Heldigvis har familien fått tilbake de 11.000 kronene det kostet. Også i sommer måtte familien avlyse turen til Spania.

Det er ikke forbudt å reise utenlands. Men de reisende må i karantene etterpå. Og det går ikke for familien i Oslo. Den ene jenta må på skolen. Foreldrene skal jobbe. Dessuten fraråder myndighetene turer ut av Norge.

– Vi vil følge de anbefalingene som gjelder, sier han.

Jula blir bra likevel. Nå satser de på Kristiansand på Sørlandet i stedet. Nygaard er fra byen. Der bor både foreldre og søsken. Jentene har fettere og kusiner. Foreldrene har lyst på julebesøk. Men de selv har vært litt usikre, sier Nygaard.

– Er dere bekymret for viruset?

– Jeg er jo bekymret for foreldrene mine. De er i 70-årene begge to og i risiko-gruppen. Vi kommer til å unngå sosiale aktiviteter i tiden før vi drar. Men barna må jo få gå på skole og i barnehage, sier han.

Havner noen i karantene, kan de ikke dra. Derfor må familien ha en plan B. Det er å bli værende hjemme i Oslo i jula – og gjøre det beste ut av det. Nylig var den yngste jenta deres i karantene. Det var smitte knyttet til barnehagen hennes.

I Kristiansand vil de følge det som er anbefalt. Kanskje får de truffet folk utendørs i frisk luft. Der er det lettere å holde god nok avstand.

– Jeg ser fram til en jul i Kristiansand. Det blir et godt avbrekk for oss alle, sier han.

LES OGSÅ: Korona kan splitte familien i jula

Nygaard har håp for 2021. Til sommeren drar de nok til Spania igjen. Da kan de sitte i karantene etterpå, hvis de må det.

– Jeg håper ting blir bedre til neste år. At vi får en vaksine som kan lette litt på situasjonen. Da kan folk i risiko-gruppen føle seg tryggere. Og vi kan slippe den dårlige samvittigheten, sier han.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå