Tema
Bilde 1 av 3

Hvem er alle nissene?

Er du nisse-forvirra? Julenissen og fjøsnissen er ikke det samme. Og den opprinnelige julenissen kom ikke fra USA.

– Ho-ho-ho! Snart kommer julenissen på besøk. Han har hvitt skjegg og er blid som ei sol. Med seg har han gaver. Det er typisk jul, det.

Men hvem er nissen? Og hvorfor finnes det flere typer?

Julenissen er en eldgammel figur. Og han har forandret seg mye og vært innom ulike land. I dag tenker vi gjerne på en mann med røde klær og lue.

Ofte suser han over himmelen med reinsdyr. I sekken har han gaver. Han er kledd i rødt. Han kan også komme ned igjennom pipa i folks hus.

Denne julenissen ser vi overalt i disse dager. På film, på kjøpesentere og på brusflasker. Han kom til Norden på 1800-tallet, ifølge nettstedet Store norske leksikon.

Men julenissen er mye eldre enn det. Han stammer trolig fra en helgen i Tyrkia – på 200 til 300-tallet. Der hjalp han barn og unge. Senere ga han bort gaver. Han het St. Nikolaus.

Rundt 1.500 år senere dro en versjon av denne nissen via Europa til USA. Folk fra Nederland tok sin nisse med seg – Sinterklaas. I USA kaller de ham i dag Santa Claus. En blid mann med rød lue.

Selskapet Coca-Cola brukte ham siden i reklamer. Da ble denne julenissen kjent i verden. Denne gangen i en amerikansk versjon. Vi ser ham fortsatt på brusflaskene.

I Europa holdt de fast på egne julenisser. Men den amerikanske og den europeiske begynte å ligne hverandre.

Den norske julenissen er en god blanding. Den har litt fra USAs julenisse, og litt fra europeiske julenisser. Dessuten har vi vår egen nisse, som også er blandet inn. Han har gjerne strikket ullgenser.

Men den norske fjøsnissen er egentlig en helt annen figur. Selv om vi ofte blander ham sammen med julenissen. Fjøsnissen er en liten mann med skjegg. Han var ikke nødvendigvis snill. Han kunne stelle dyr på gården. Men han kunne også finne på tull. Humøret kunne være så mye forskjellig.

Denne nissen vil ha godt stell. Han vil ha god mat og drikke. Derfor setter noen fortsatt ut grøt på julaften.

Før i tiden tok folk hensyn til nissen. De trodde han fantes i virkeligheten.

Det finnes ulike typer nisser i Skandinavia. Fjøsnissen er bare én av disse. De hadde ikke opprinnelig noe med jul å gjøre, men slik ble det i senere tid.

Men hva med Finland? Bor ikke julenissen der?

Vanligvis reiser folk til Finland for å møte selveste julenissen. De flyr inn fra hele verden. Nissen er i nyere tid blitt en måte å tjene penger på.

Også i Drøbak i Norge hevder de at julenissen holder til. Han kan i tillegg bo på Nordpolen eller i Canada. Alt etter tradisjonene ulike steder.

Klar Tale møtte mannen som kaller seg nissens fetter. Les saken fra Drøbak her.

Kilder: Wikipedia, Snl.no, Historienet.no

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå