Tema
Bilde 1 av 4

Dette er USAs nye sjef

Han er et varmt menneske og en farsfigur i USA, ifølge ekspert. Joe Biden er ny president.

Joe Biden har på seg mørke solbriller. Smilet er hvitt. Nå tar 78-åringen over som USAs president. Det skjer onsdag 20. januar. Donald Trump har nå forlatt Det hvite hus.

Biden er en erfaren politiker, ifølge USA-ekspert Espen Moe. Professoren jobber ved universitetet NTNU. Biden har vært senator siden tidlig 1970-tall. Siden ble han visepresident. Nå sitter han i selveste sjefsstolen.

USAs president omtales ofte som verdens mektigste politiker. Biden er fra Det demokratiske partiet. Det andre store partiet i USA er Det republikanske partiet.
– Fra begge partier vil mange beskrive ham som en hedersmann. En mann som er opptatt av å finne politiske løsninger. Også med politiske motstandere, forklarer Moe til Klar Tale.

Biden er helt ulik Donald Trump. Det går nesten ikke an å bli mer ulik, sier Moe. Karisma er det de har til felles, mener han. Altså personlig utstråling og sjarm. Biden er et varmt menneske og lite jålete. Litt som en farsfigur i USA. Og det trenger kanskje landet nå, mener Moe. Samtidig er han en mann som kan virke litt fjern, og ikke så kjapp når han snakker, ifølge eksperten. Han er nok også den demokraten som best vil klare å skape samarbeid med republikanerne, sier Moe.

Biden ble født mens andre verdenskrig herjet i Europa, 20. november 1942 i Pennsylvania i USA. Han begynte som politiker i ung alder, men er utdannet jurist. Han fikk et rykte på seg som senator. Han snakket litt for lenge. Noen hevder også at han er litt kjedelig.

Presidentens lange liv inneholder flere tragedier. I 1972 døde kona Neilia og datteren Naomi i en bilulykke. Naomi var bare ett år gammel. To av de andre barna ble skadd. For bare seks år siden døde Bidens sønn av sykdommen kreft.

Biden har forsøkt å bli president to ganger før. Men uten å lykkes. Som president lover han å satse på klima og miljøvennlige jobber. Han ønsker å samarbeide tett med verden igjen.

Les her hva som skiller Trump og Biden politisk.

Visste du at Biden er glad i å ta toget? Det har han gjort mye som politiker. Men 20. januar fikk han ikke lov. Da skulle han tas i ed som president. Det var ikke trygt nok. For kort tid siden var byen Washington bare kaos. Opprørere stormet Kongressen. De brøt seg inn og hadde våpen. Det skjedde da politikerne skulle godkjenne valget.

Forsker Hilmar Mjelde har selv møtt Biden. Det skjedde i 2019. Hvilken president blir han?
– En klassisk statsmann. Politisk moderat og samlende. Det skiller seg fra Trumps opprørske måte å være på, sier Mjelde i en e-post.

Biden er opptatt av å følge regler og normer. Han vil samarbeide med alle rundt seg, ifølge Mjelde. Biden er kjent for å ha mye medfølelse med andre. Folk kaller ham gjerne «Onkel Joe», sier forskeren.

Men Biden er snart 80 år gammel. Det er ikke alle som tror han stiller til valg igjen, sier professor Moe. Det samme sier Mjelde.
– Han er den eldste presidenten noensinne. Mange tror derfor han vil slutte om to til tre år. Da kan visepresident Kamala Harris ta over, sier Mjelde.

Akkurat nå står oppgavene i kø for Biden. Pandemien har tatt 400.000 liv i USA. Dessuten går den hardt utover økonomien i landet. Moe tror Biden i tillegg raskt kommer til å satse på klima.

Andre kilder: NTB, snl.no og WHO

Siste utgave

På forsiden nå