Tema

Alle kan lære å svømme

Det kan være livsviktig å kunne svømme. Derfor bør alle få muligheten til å lære det.

Norge er et land med mye vann. Likevel kan bare halvparten av tiåringene i landet å svømme. Det viser undersøkelser gjort av Norges Svømmeforbund. Av landene i Norden er Norge dårligst til å svømme.

– Jeg mener at alle i Norge bør få muligheten til å lære å svømme. Svømming er den eneste idretten du kan dø av å ikke kunne. Det er slagordet i Svømmeforbundet.

Bildet viser Audun Eiriksson.

Det sier Audun Eiriksson. Han er ansvarlig for svømmeskolen i Bærumsvømmerne.

Selv har han kunnet svømme fra han var barn på Island. Der er svømming en mye større idrett enn i Norge. Han har også konkurrert i svømming.

Hvert år dør nesten 100 mennesker av drukning i Norge. Det er flere enn som blir drept i trafikken.

– Alle bør få lære seg hvordan de skal bevege seg i vann. Vet du ikke det, bør du ikke være i nærheten av vann. Det er livsviktig å bli kjent med vannets egenskaper, sier han.

Han tror at flere kunne vært reddet fra å drukne om de kunne svømme bedre. De aller fleste kan lære seg å svømme. Det er en av idrettene som gjør minst vondt for kroppen. Og det er aldri for sent å lære, ifølge Eiriksson.

For å lære å svømme, kan du melde deg på et kurs. De fleste svømmehaller tilbyr svømmekurs. Det finnes egne kurs for blant annet barn, nybegynnere og innvandrer-kvinner. Også for de som kan svømme og vil bli bedre. Mange tar også med barna på babysvømming.

– Det aller viktigste er å bli vant til vannet. Og å vite hvordan vannet oppfører seg. Da må du være i vannet. Og bli vant til å bevege deg i det, sier Eiriksson.

Bærumsvømmerne har de tre siste årene gitt svømmeopplæring til jenter og kvinner i minoritetsgrupper. Det ser de at hjelper. De aller fleste blir mye tryggere i vannet.

Eiriksson tror også at alle som er redd for vann, kan bli kvitt frykten. Da mener han det er lurt å bruke god tid på å venne seg til vannet. Og å lære av noen som er trygge. Har du først lært å svømme, så kan du det. Men det er lurt å øve innimellom.

Christina Lindboe og Yliana Meland er svømme-instruktører. De synes også det er viktig å ha det gøy i vannet. For det er morsomt å svømme.

Bildet viser to jenter som flyter på ryggen.

– Jeg glemmer alt stress i vannet. Det er så deilig å bare flyte. Og jeg kjenner ingen smerter, sier Meland.

Uansett hvor trygg du er i vann og hvor god du er til å svømme, har Eiriksson en oppfordring:

– Aldri svøm alene. Verken ute eller i en svømmehall. Du vet aldri hva som kan skje. Og skal du hoppe, må du vite hvor dypt det er, sier han.

Sterke strømninger i vannet kan gjøre det vanskelig å svømme til land. Da mener Eiriksson at det er lurt å kunne flyte. Det er noe av det første du lærer på svømmekurs.

I tillegg er det fint å vite hva du skal gjøre når du ser noen andre sliter i vannet. Spesielt om personen har panikk. Det er satt ut livbøyer ved mange strender og vannkanter. De kan du kaste ut til den som sliter. Ellers bør du ta med noe ut i vannet som du kan slepe personen inn til land med.

– Her noen panikk vil de gjøre alt de kan for å holde seg over vann. De vil kunne begynne å klatre på deg om du kommer for nærme. Da er du også i fare for å drukne, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå