Tema

Valpefeber under korona-pandemien

Flere har kjøpt seg hund under korona-pandemien. Det er venteliste hos flere oppdrettere.

Hunden kalles menneskets beste venn. Under pandemien har det vært ekstra stor interesse for å få sin egen hund. Men visste du at hunden stammer fra ulven? Forskere mener menneske og ulv møttes for 30.000 år siden.

– Etter mye mas fra Ole Thomas og Sunniva, fikk vi oss hund. Som omtrent den eneste som ikke ønsket seg hund har det vært et mareritt å bli utsatt for så stort press over lengre tid. Det sier Synnøve Seljeflot til Klar Tale. Hun er mamma i familien Fossli Seljeflot. Ole Thomas er pappa. Sunniva er storesøster til tvillingene Ole Laurits og Haakon Bernhard.

Familien er en av mange som har fått seg hund det siste året. Ti uker gamle Balto har nylig flyttet inn hos familien. Han er halvt av rasen bichon frisé og halvt dvergpuddel. Det er en hund som krever lite aktivitet. Men pelsen må ha mye stell. Den vokser fort og blir veldig lang.

– Ole Thomas ville ha en schæferhund. Resten av familien syntes det var voldsomt. Derfor vurderte vi å få oss en katt i stedet. Men han søkte da raskt på finn.no etter noe annet enn katt. Balto ble en mellomtingen mellom schæferhund og katt, sier Synnøve.

Det har vært ekstra stor interesse fra hundekjøpere under pandemien. Ventelistene for å få et firbent familiemedlem er lange. Det sier oppdrettere som Norsk Kennel Klubb (NKK) har snakket med. NKK er en organisasjon for hundeeiere.

– Det finnes ingen sikre tall på hvor mange hunder som lever i Norge. Det er ingen plikt til å registrere hunden sin. Men hos oss ble det registrert 29.260 nyfødte valper i 2020. Det er 2507 flere enn året før, sier Kjetil Vataker Johansen. Han er medierådgiver for NKK.

Den mest populære hunderasen er border collie. I fjor ble det registrert 1378 valper av rasen.

– Border collie har vært den klart mest populære hunden de siste årene. Men flere andre raser har vært populære lenge. Som staffordshire bull terrier, golden retriever, norsk elghund og engelsk setter, sier Johansen.

Nummer to på listen er staffordshire bull terrier. Det ble registrert 1026 av denne rasen i 2020.

– Vi ble forelsket i denne rasen fordi en venninne hadde en slik hund. Det sier Charlotte Eck Tilseth til Klar Tale. Hun eier hunden Mila sammen med samboeren Tommy Kristiansen. Mila er fem måneder gammel.

Tilseth har det siste året hatt hjemmekontor. Derfor har hun hele tiden kunnet passe på Mila. Nå begynner Norge å åpne igjen. Det betyr at hun snart skal tilbake på kontoret.

– Vi trener en del på at Mila skal være alene. For eksempel når jeg dusjer. Hun piper litt, men det går fort over. Når jeg kommer ut til henne, virker det som om hun tror jeg har vært borte i flere timer. Det er en utfordring. Men med god trening tror jeg det skal gå bra, sier hun.

Hunden Mila står på en jordflekk og ser opp mot himmelen.

---

Hunde-fakta

  • Det finnes ingen sikre tall på hvor mye økning av hunder det har vært. Det er opp til hver enkelt hundeeier å registrere hunden.
  • Av registrerte hunder har det vært en økning på ti prosent.
  • Rasen border collie er den mest populære hunden, med 1378 registrerte. Staffordshire bull terrier er nummer to, med 1026 registrerte.

---



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå