Tema

De styrer et land folk rømmer fra

Daniel Ortega sier han har vunnet et rettferdig valg i Nicaragua. De som protesterer, risikerer å bli hardt straffet.

Den 7. november var det valg i Nicaragua. Daniel Ortega vant. Igjen. Første gang 76-åringen ble statsleder var for 42 år siden.

Mange kaller Ortega for en diktator. Kona hans Rosario Murillo har fått jobben som visepresident.

Klar Tale har snakket med Vegard Bye. Han er ekspert på situasjonen i Nicaragua. Bye har selv møtt Ortega flere ganger.

– Han er en dårlig taler. Han har en kald personlighet, sier Bye.

Ortega styrte landet på 1980-tallet. Han tapte valget i 1990, men fortsatte å stille til valg. Etter mange ustabile år i Nicaragua, vant han igjen i 2006.

Regjeringen hans har blitt mer og mer brutal. Befolkningen lever under stadig dårligere forhold. Mange er frustrerte.

Bye er bekymret over situasjonen. Han har selv familie i landet.

– Ingen seriøse aktører stoler på valgresultatet. Alle politiske motkandidater er enten i fengsel eller i eksil. Nicaragua er et diktatur uten hensyn for sitt eget folk, sier han.

Valget har sikret Ortega makten i fem år til. Han påstår at han har vunnet med 75 prosent av stemmene. Det er det mange som tviler på.

USAs president Joe Biden kaller det «et liksomvalg». Han vil straffe landet og lederne. Heller ikke Den europeiske union (EU) mener valget var rettferdig. Nabolandet Costa Rica er også kritisk til resultatet av valget. De siste årene er det mange som har flyktet fra Nicaragua til Costa Rica.

Bye sier folk i Nicaragua mangler ytringsfrihet. Han forteller om aktivister som er drept av politi. Journalister får ikke gjøre jobben sin. Flere har blitt forfulgt. Utenlandske medier slipper ikke til. Mange som bor i landet, er redde for å stå fram med fullt navn og fortelle sin historie. De frykter hvilke følger dette kan få.

Det gjelder også «Maria», som Klar Tale har snakket med. Hun reiste fra Nicaragua for tre år siden. Hun vil ikke si navnet sitt. Årsaken er at hun fortsatt har familie der.

Maria reiste til Nederland som politisk flyktning. Hun beskriver situasjonen i hjemlandet som «galskap».

Hun og mange andre unge mennesker samlet seg i gatene for tre år siden. De protesterte mot Ortega, som tok stadig mindre hensyn til vanlige folk. De ble møtt med vold, tåregass og skudd.

Nicaraguanere i eksil i Costa Rica demonstrerer mot valget og Nicaraguas president Daniel Ortega. Foto: Javier Cordoba / AP / NTB

Hun studerte i byen Leon. Hun pleide å surfe med venner på de vakre strendene utenfor byen. Maria trodde hun skulle bli gammel i Nicaragua. Nå vet hun ikke hvordan framtiden vil bli.

– Det er ikke sikkert at ting noensinne blir som før, sier hun.

Hun er ikke alene om å være i en slik situasjon. 100.000 mennesker har flyktet fra Nicaragua siden 2018. Mange er bekymret for sikkerheten sin, i et land der unge aktivister blir sett på som en trussel av staten.

Hun så folk bli banket opp. Hun så en mann dø på gaten. Vennene kjenner folk som har blitt trakassert og mishandlet fordi de har vist motstand.

– Jeg begynte å frykte for livet mitt. Jeg var redd for å havne i fengsel. Jeg skjønte at jeg måtte reise derfra hvis jeg skulle være trygg, sier hun.

Maria har klart seg bra i et annet land. Hun har lært, og blitt god i et nytt språk. Hun har fått nederlandsk kjæreste, og trives med sitt nye liv.

– Jeg elsker dette landet. Vi har frihet her. Både fattige og rike har muligheter, sier hun.

Maria tror ikke framtiden i hjemlandet blir bedre med det første. Det gjør heller ikke Bye.

– Så lenge Ortega har makten, er det vanskelig å se en løsning, sier han.

---

Valg i Nicaragua

  • Daniel Ortega mener han vant valget i Nicaragua.
  • Det er mange som er uenige, og protesterer mot ham.
  • Flere politikere fra andre partier er i fengsel eller har rømt fra landet.

---

Siste utgave

På forsiden nå