Tema

Ulrich levde som hemmelig agent i Nord-Korea

Danske Ulrich lurte mektige folk i Nord-Korea trill rundt. – Jeg gikk bare og ventet på å høre lyden av en pistol som ble ladet, forteller han.

Ulrich Larsen har jobbet som hemmelig agent i over 10 år. Han lot som han støttet regimet i Nord-Korea, og lurte mektige folk til å stole på ham. Resultatet ble en veldig spesiell dokumentar.

– Det er viktig for meg å si at ingen bør gjøre det jeg gjorde. Det kan bokstavelig talt koste deg livet, sier dansken til Klar Tale.

Det er vanskelig å beskrive hvor sprø historien om Ulrich Larsen faktisk er. I mange år levde han et helt normalt liv. 46-åringen jobbet som kokk, men pensjonerte seg tidlig. Men Larsen var ikke innstilt på å late seg. Han så en dokumentar om Nord-Korea, og følte seg inspirert.

– Planen var bare å lage en morsom film. Den skulle handle om dansker som støtter Nord-Korea, sier Larsen.

Han begynte å delta på møter som ble holdt i Danmark. Det førte til at han fikk mer og mer tillit blant viktige folk. Mektige venner av Nord-Korea ønsket å samarbeide med dansken. De skjønte ikke at alt Larsen gjorde, var et spill – at han var en såkalt «muldvarp».

Det er ikke lett å være hemmelig agent og late som ingenting. Men Larsen fant ut at han hadde et talent for en slik oppgave.

– På en eller annen måte klarte jeg å legge det fra meg når jeg ikke var på oppdrag. Én dag hadde jeg hemmelige diskusjoner om våpenhandel. Den neste var jeg på tivoli med familien, sier han.

46-åringen er ikke personen du ser for deg når du hører «hemmelig agent». Han er forsiktig. Han er litt tilbakeholden, og en trivelig mann. Han er rolig og avslappet. Larsen tror det gjorde ham til en god muldvarp.

– Jeg klarte alltid å holde meg rolig. Selv når situasjonen ble anspent. Jeg fikk ikke panikk. Jeg tok ikke dumme valg, sier han.

Han sier han prøvde å være så åpen som han kunne.

– Jeg var 95 prosent meg selv og 5 prosent muldvarp. Jeg var så ærlig som mulig. Jeg var til og med åpen om familien min. Det var slik jeg fikk tillit. Hvis du forteller for mange løgner, begynner du å glemme dem.

Dansken dro til Nord-Korea flere ganger. Det gjorde han sammen med en annen hemmelig agent, som fikk navnet Mr. James. På disse reisene fikk de to vite om hemmelige dokumenter og nettverk av mektige mennesker. Ulrich kan fortelle om flere unike opplevelser. Hadde han blitt oppdaget, kunne han blitt drept.

– Én gang ble vi tatt med ned i et rom utenfor hovedstaden. Vi fikk ikke vite hvor vi skulle. Jeg gikk bare og ventet på å høre lyden av en pistol som ble ladet. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sier Larsen.

I stedet fikk Larsen og James en katalog. Den var full av våpen, som nordkoreanerne var interessert i å selge dem. Under andre møter snakket de om narkotika-handel. Alt sammen ble filmet.

Dokumentaren handler om Nord-Korea. Om mektige mennesker som drikker og fester mens resten av folket sulter. Som er villige til å ofre andres liv og velvære for penger.

Nord-Korea reagerte kraftig etter at «Muldvarpen» ble vist. Det gjorde de gjennom ambassaden sin i Stockholm i Sverige. De avviste alt som kom fram i dokumentaren.

– Det er tull. Det hele er oppdiktet, skrev de i et brev til avisa Ekstra Bladet.

Larsen har ikke mye pent å si om regimet i landet.

– Jeg tror jeg har mye kjærlighet for andre mennesker. Jeg har sett hvordan nordkoreanere lever. 25 millioner i landet går sultne til sengs hver kveld. De frykter hvordan morgendagen vil bli. De bor i helvete, sier han.

Etter over ti år som muldvarp var det på tide å avsløre seg. Larsen hadde holdt prosjektet sitt hemmelig, selv for sin egen familie. I 2020 skulle dokumentaren vises. Larsen kunne endelig fortelle sin historie.

– Jeg fikk ikke sove natta før vi avslørte det. Siden har utrolig mye skjedd. Folk kjenner meg igjen på gata. Det er mange som lurer på mye, sier Larsen.

Selv om livet som muldvarp er over, har Larsen mye å gjøre.

– Det gikk fra null til 1.000 kilometer i timen. Én dag visste ingen hvem jeg var i Danmark. En familiefar med kone, som gikk og handlet i butikken som alle andre. Den neste var jeg på forsiden til avisa New York Post, sier han.

Du kan se dokumentaren på NRK TV. Men Larsen forteller at han har mye mer å vise frem.

– Dokumentaren er bare en liten del av det. Jeg var der i ti år. Jeg har timevis med materiale, sier han.

Nå ser han fram til å holde foredrag om opplevelsen. Det er planen når pandemien roer seg. Da har Ulrich Larsen også lyst til å komme til Norge.




Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå