Tema
Bildet viser kronprins Haakon som åpner utstillingen “Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner”. Kronprinsen står ved en A-5 Lincoln Continental 1966.

Kronprinsens kjøre-tips: – Bare ta det med ro

En ny utstilling viser fram kongefamiliens biler. Kronprinsen selv har kjørt siden han var liten gutt.

Alle får komme tett på kongefamiliens biler i en ny utstilling. Kronprins Haakon har kjørt bil siden han var liten gutt. Og nå lærer han opp sin yngste sønn.

– Hvis du er usikker, bare ta det med ro. Og så må du kjøre defensivt. For selv om du vet hva reglene er, så er det ikke sikkert alle de andre følger dem.

Det er kronprins Haakon sine viktigste trafikk-råd til barna. Og han vet hva han snakker om. Helt siden han var liten unge, freste både kronprinsen og søsteren rundt i en bitte liten motorbil. Den fikk kongefamilien av Kongelig Norsk Automobilklub i 1980.

– Den har gressklippermotor og går i 20 kilometer i timen omtrent. Både forover og bakover. Det er jo som en liten olabil som kan kjøre opp bakkene selv. Du kunne også koble den ut. Og i fri gikk den ganske bra i nedoverbakke. Jo brattere, jo fortere. Jeg har veltet med den, og rægga mye rundt, forteller kronprinsen.

Denne lille bilen «rægget» kronprinsen rundt i da han var barn. Den kan kjøre i nærmere 20 kilometer i timen, og enda raskere i nedoverbakke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Torsdag viste han pressen rundt i den nye utstillingen «Kongens biler». Den åpnet fredag i Dronningens KunstStall bak Slottet. Der kan publikum nå få se de historiske bilene til kongefamilien. Og også bilene de bruker i dag.

– Dette er en utstilling om bilens rolle i kongehuset fra 1913 og fram til i dag. Og den handler om de store og de små begivenhetene. Om krig, fred, fest, feiring, sorg. Bilene er med og gir oss en inngang til vår felles nasjonale hukommelse for å si det med store ord. Det sier Ingeborg Lønning til nyhetsbyrået NTB. Hun er seksjonsleder ved De kongelige samlinger.

Slik så A-1 "frigjøringsbilen" ut under jubelferden i 7. juni i 1945, da kong Haakon ble ønsket tilbake til landet etter krigen. Bilen kjører her igjennom Torggata i Oslo, og baldakinen på høyre side er tidligere Eldorado kino.
Foto: NTB / NTB

Kronprinsen forteller om en familie som er glad i biler. Det har de vært gjennom flere generasjoner. Helt tilbake til da kongefamilien fikk sin første bil. Det var også en lekebil. Nemlig en bitte liten elbil. Den ga dronning Alexandra av England i julegave til barnebarnet sitt, kronprins Olav. Bilen var en miniutgave av en Cadillac Roadster.

– Han var ni år gammel og fikk denne. Og det må ha vært ganske stort når ikke foreldrene hadde bil en gang. Og han kjørte da rundt på Bygdøy kongsgård, sier kronprinsen.

Året etter fikk faren, kong Haakon, sin første bil. Det var en Minerva 1913-modell. Samme år kom vegtrafikk-loven.

– Han ville gjerne vente til den var på plass, før han tok lappen, sier kronprinsen.

Utstillingen er åpen for publikum i Dronningens KunstStall bak Slottet i Oslo, fra 11. februar til 15. mai 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Siden den gang har flere generasjoner kongelige tatt lappen. Kronprinsen forteller at både kong Haakon og sønnen Olav var glade i å kjøre. Nå fører han gleden ved å kjøre videre til neste generasjon kongelige.

– Jeg liker veldig godt å kjøre bil, jeg. Jeg jo vært mye instruktør på øvelses-kjøring. Og nå er det tredjemann som har begynt i vår familie. Det er litt mer spennende å sitte ved siden av, sier kronprinsen og ler.

Prinsesse Alexandra fylte nettopp 18 år. Hun har allerede rukket å ta lappen. Og nå er altså prins Sverre Magnus i gang. Han fylte 16 år i desember.

Selv har kronprinsen ikke kjørt kongefamiliens historiske veteranbiler. Sjåførene forteller at det er teknisk vanskelig. Bilene har både dobbelt-klutsjing og dobbelt-gassing.

Men kronprinsen vet hva det vil si å ha en bil med begrensninger.

I perioden fra 2003 til 2012 kjørte han rundt i en liten Think-elbil. Den gangen var det en bil som Norge satset stort på. Bilen er også utstilt. Folk kan til og med få sette seg inn i den.

Kronprinsen forteller at han måtte lade bilen allerede etter den korte turen fra Skaugum til Slottet. I hvert fall på vinteren. Ellers kom han seg ikke hjem igjen.

– Jeg hadde mange ganger rekkevidde-angst i bakkene opp mot Skaugum. I sånn 10 til 15 kilometer i timen det siste stykket.

I perioden 2003 til 2012 kjørte kronprinsen denne lille Think-elbilen da han skulle fra Skaugum og inn til Slottet. Den hadde begrenset rekkevidde, ifølge ham selv. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Den lille Think-bilen ser kanskje uskyldig ut. Men den er faktisk «pimpet» litt, røper kronprinsen.

– Jeg fikk satt inn litt ekstra stereoanlegg, og en basskasse bak der. Den er ikke så stor, for den kunne ikke trekke for mye batteri.

Og med elbilen avsluttes utstillingen på Slottet. Som også startet med en bitte liten elbil fra 1912.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå