Tema

200 år med skepsis til vaksiner

Motstand mot vaksiner startet ikke med korona. Folk har vært skeptiske helt siden første sprøyte ble satt.

Det er mer enn 200 år siden verden fikk sin første vaksine. Siden den gang har vaksiner ført til både frykt og bekymring. Noen har vært redde for alvorlige bivirkninger. Mens andre har trodd på ekstreme konspirasjons-teorier. Slik har motstanden mot vaksiner vært opp igjennom tidene:


1796: Koppevaksinen – verdens første vaksine

Den engelske fysikeren Edward Jenner laget verdens første vaksine mot koppevirus. Han hadde sett at budeier var mindre utsatt for viruset etter å ha vært smittet med kukopper. Det ga ham ideen om å bruke et mildere koppevirus for å få immunforsvaret til å svare på viruset. De hadde allerede brukt en lignende metode i Tyrkia.


Folk var skeptiske til vaksinen helt fra begynnelsen. I 1802 ble det laget en vitsetegning om vaksinen. Den viste vaksinerte personer som ble til monstre. De ble til halvt menneske og halvt ku etter å ha fått sprøyten.


Kopper var tidligere en av verdens mest dødelige sykdommer. Den tok livet av millioner av mennesker. Mens mange andre måtte leve resten av livet med stygge arr. Fra 1980-tallet har sykdommen vært utryddet. Det er takket være koppevaksinen.


1810: Påbud om vaksine i Danmark-Norge

Danmark-Norge var det første landet i verden som hadde påbud om vaksine. Det skjedde i 1810. I 1853 fulgte Storbritannia etter. Akkurat som i dag førte det til kraftig motstand.


De som var imot vaksine, nektet å la seg vaksinere. Noen av både religiøse årsaker. Andre fordi de var redde for å få sprøytet inn stoffer fra dyr. Mens andre nektet å ta vaksine fordi de ville bestemme over egen kropp.


I 1898 kom en ny paragraf i loven. Der sto det at mennesker kunne slippe vaksinering av samvittighets-grunner.


1885: Vaksine mot rabies

Mot slutten av 1800-tallet laget den franske biologen Louis Pasteur en vaksine mot rabies. Han sprøytet inn en svekket form for virus i kaniner. Men folk ble skeptiske også til dette. Pasteur ble anklaget for å være ute etter penger. Og for å skape «laboratorie-kaniner».


1920-årene: Flere vaksiner ble laget

På 1920-tallet ble det laget vaksiner mot sykdommene tuberkulose, difteri, stivkrampe og kikhoste. De begynte å bruke saltstoffer fra aluminium i vaksinene. Det gjorde at vaksinene virket bedre. Men over 50 år senere gjorde saltstoffene folk mistenksomme. Stoffene ble knyttet til en sykdom som førte til skader og utmattelse.


1998: Falsk studie om autisme

I 1998 ble det publisert en studie i tidsskriftet The Lancet. Studien hadde en teori om at det var en sammenheng mellom diagnosen autisme og MMR-vaksinen. Det er en vaksine mot meslinger, røde hunder og kusma.


Legen Andrew Wakefield og hans kolleger utførte studien. Men det viste seg flere år senere at studien var falsk. Den ble trukket fra tidsskriftet. Wakefield mistet retten til å jobbe som lege.


Folk som er imot vaksiner, bruker fortsatt studien som et argument. Til tross for at flere studier har vist at det ikke finnes sammenheng mellom vaksinen og autisme.


Studien dukket blant annet opp i USA i 2016. Den var med i filmen «Vaxxed». Den handler om flere konspirasjons-teorier om vaksine.


207.500 personer døde av meslinger i 2019. Det var 50 prosent flere enn i 2016. Verdens helse-organisasjon (WHO) har advart om at stadig færre i verden tar vaksinen mot meslinger.


2009: Alarmen går – svine-influensa

i 2009 ble viruset H1N1 oppdaget. Det ga sykdommen svine-influensa. Verden ble redd for en ny og alvorlig epidemi med influensa. En viktig årsak var at viruset var i familie med et annet, farlig virus. Nemlig det som førte til spanskesyken. Det tok livet av millioner fra 1918 til 1920.


Men H1N1 var ikke så dødelig som først fryktet. Og millioner av doser med vaksine ble kastet. Det gjorde at folk fikk mindre tillit til masse-vaksinering.


I tillegg ga en av vaksinene risiko for sykdommen narkolepsi, eller sovesyke.


I Sverige fikk 5,5 millioner mennesker vaksinen. 440 av dem har fått erstatning. De fikk alvorlige problemer med søvn.


2020: Polio og konspirasjons-teorier

Sykdommen polio fører til lammelser hos små barn. Den har vært utryddet i Afrika siden august 2020. Det er takket være vaksiner. Men sykdommen finnes fortsatt i Pakistan og Afghanistan. Der er det innimellom epidemier med polio.


Årsaken er at folk som er i mot vaksinen, sprer konspirasjons-teorier om den. Det er historier om vaksinen som ikke er sanne. I Afghanistan har opprørs-gruppa Taliban vært imot vaksineringen. De sier at Vesten forsøker å gjør muslimske barn sterile, slik at de ikke kan få barn. I august i 2021 tok Taliban over makten i Afghanistan. Siden har de bestemt seg for å samarbeide med WHO og verdens-organisasjonen FNs barnefond Unicef.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå