Tema

Nesten alt fra hagen til Dennis kan du spise

Flere har blitt inspirert til å dyrke egne grønnsaker de siste årene. Dennis Asbjørnsen er en av dem. Han kan nesten spise alt han har i hagen.

– Alle kan dyrke sin egen mat. Enten det er i en liten hage, en balkong eller et lite kjøkkenvindu. Det sier Dennis Asbjørnsen til Klar Tale. Han er 24 år gammel.

For noen år siden startet Asbjørnsen å dyrke sine egne grønnsaker. Som barn var dette noe han gjorde med faren sin. Likevel sier han at han mislikte hagearbeid.

– Jeg har alltid likt å samle inn frukt og bær fra pappa sine trær, sier Asbjørnsen.

Å samle inn grønnsaker som er det morsomme, mener han. Samtidig liker han følelsen av å skape noe.

Oransje trillebår med grønnsaker og egg.

– Det å smake på mat jeg har dyrket selv for første gang var fantastisk. Det ga en følelse av glede og mestring, sier han.

Det var en følelse han ville ha oftere. Derfor brukte han mye tid på å bli enda bedre på å dyrke mat.

Asbjørnsen startet enkelt. Han fikk tilbud om en kolonihage fra ei han jobbet med. Hun lånte bort en liten del til 24-åringen.

Det førte til at interessen ble større, men for Asbjørnsen var det også viktig å gjøre det på riktig måte. Derfor kjemper han for gjenbruk. Han ville bruke brukte potter og brukte redskap. Han fant også sine egne frø.

– Målet var å bruke minst mulig penger på hagen, sier han. Nå har han sammen med samboeren kjøpt et større hus. Der har de også større plass til å dyrke mat i hagen.

Asbjørnsen har bare blitt bedre og bedre på å dyrke selv. Noen vil nok også kalle han ekspert. Nå ønsker han å hjelpe andre til å lære seg å dyrke egen mat. Det gjør han både gjennom boken «Spiselig Hage» og på sosiale medier. Der kan du få tips og triks til hvordan du skal dyrke ulike grønnsaker.

– Alt du trenger er sol, vann, jord og frø, sier Asbjørnsen. Han legger til at målet hans er å spre kunnskap og inspirasjon.

– Både av hva du kan spise og hva som er enkelt, sier han.

– Hva er det enklest å dyrke hvis jeg ikke har noen kunnskap om det?

– Jeg anbefaler folk å starte med salat, poteter, hvitløk, jordskokk og en del urter, sier Asbjørnsen.

Han legger til at urtene bør være like bra på vinteren som på sommeren. Urtene som klarer seg best er gressløk, oregano, timian og mynte.

Drivhus og masse potter for å dyrke grønnsaker i.

---

Disse grønnsakene er enklest

  • Det finnes mange ulike salater som er veldig enkle å dyrke. Mine favoritter er babyleaf, isbergsalat, spinat og rucola. Når skal de sås: På sommeren.
  • Poteter er veldig enkle å dyrke. Sett poteter rett ned i jorda. Når skal de sås: Slutten av mars eller starten av april.
  • Hvitløk er også enkelt. Sett hvitløksfedd i jorda. Når skal de sås: Mellom september og november.

---

Selv om det er mye enkelt å dyrke, mener Asbjørnsen at grønnkål må være den enkleste.

– Den kan til og med bli bra ved å stå i skyggen, sier han.

– Planten gir masser blader og kan stå gjennom hele vinteren, sier Asbjørnsen. Han legger til at du faktisk kan samle inn grønnkål til jul.

Asbjørnsen bodde selv i en liten leilighet da han startet med dyrking. Der klarte han å dyrke både agurk og chili. Han mener folk bare må prøve seg fram. Dermed avviser han at du må ha stor plass for å kunne dyrke egen mat.

Tomater

---

Tips til dyrking hjemme

  • Prøv deg fram, og husk at det er lov å feile. Sjansen er stor for at ting ikke blir som vi vil, men dette lærer du av.
  • Det trenger ikke å være dyrt å dyrke grønnsaker. Bruk det du har. Melke- og eggekartonger kan brukes.
  • Du kan også kjøpe småplanter på butikken. Du finner både tomat- og chiliplanter. Det kan være en god start.

---

Kasse med blomkål og poteter.



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå