Tema

Feirer 70 år på tronen

Hun har vært dronning over store deler av verden mye av livet sitt. Denne uken feirer Storbritannia at dronning Elizabeth II har ledet landet siden 1952.

Bildet er av dronning Elizabeth under kroningen.

I 1952 døde kong George. Datteren Elizabeth var på reise i Kenya da hun fikk vite om dødsfallet. Hun var bare 26 år da hun måtte ta over tronen.

Siden den gang har dronning Elizabeth ledet Storbritannia sammen med 14 ulike statsministere. Denne uka feirer hun 70 år som dronning.

Det ble sagt at solen aldri gikk ned over det engelske imperiet. I dag er det delt opp i mer enn 50 ulike land. De fleste er med i det som nå blir kalt det britiske samveldet. Der er dronningen symbolsk leder.

Bildet er satt sammen av to bilder av dronning Elizabeth. Hun sitter på en trone i det britiske parlamentet. Hun er 40 år på det ene bildet, og 80 år på det andre

Men hun er også dronning og øverste leder for 15 land. Da er Storbritannia regnet som ett, i tillegg til blant annet Australia, Canada og Jamaica. Flere av landene er blitt uavhengig fra Storbritannia under dronning Elizabeth. Men de ville likevel beholde henne som leder.

Dronningen har en stor familie. Hun var gift med sin prins Philip i 72 år, fram til han døde i 2020. Sammen fikk de tre sønner og en datter. Prins Charles er den eldste. Han er tenkt å arve tronen etter henne.

Bildet er av dronning Elizabeth, ektemannen og deres fire barn. En av dronningens corgier står i foran til venstre i bildet.

Dronning Elizabeth er kjent for å være glad i dyr. Både hester, men særlig hunder. De fleste tenker på dronningen når de ser hunder av rasen corgi. Hun fikk sin første corgi av sin far. Alle corgiene hun har hatt siden den gang, har vært i slekt med den første.

Feiringen av hennes 70 år som dronning starter torsdag. Da skal det gå en parade utenfor Buckingham Palace. Det er der dronningen bor og jobber. Gjennom helgen skal det feires i hele Storbritannia.

Bildet er av en folkemengde som står tett i tett. Det er britiske flagg overalt. Folk feirer  dronning Elizabeth. Foto: Sang Tan / AP / NTB

Folk i Storbritannia får også to dager fri for å feire dronningen. Butikker og serveringssteder håper det kan føre til at de kan tjene litt ekstra penger. For mange har hatt to tøffe år der de har tjent lite. Årsaken er de to årene med regler mot korona. Puber får også lov til å ha åpent to timer ekstra fra torsdag til lørdag kveld.

Mye av feiringen skal skje på en måte mange kan tenke er typisk britisk. Over hele landet blir det pyntet med røde, hvite og blå Union Jack-flagg. Folk gjør seg klare til gatefester, piknik og grilling fra torsdag til søndag. Det er et mål om å sette verdensrekord i største teselskap og lengste piknik.

Bildet er av dronning Elizabeth og hele familien. De står ute på en balkong på slottet Buckingham Palace. Foto: Akira Suemori / AP / NTB

Men det skal også være innslag for å vise at Storbritannia har endret seg mens hun har vært dronning. Befolkningen har blitt mer flerkulturell. Derfor skal det være med Bollywood-dansere i paraden. Det skal også være et karibisk karneval.

Ved slike parader har det vært tradisjon for at dronning Elizabeth har feiret fra ryggen på en hest. Men nå er hun 96 år gammel. Det preger henne og helsen. Derfor er det et annet medlem av familien som skal ta den rollen. Nemlig prins Charles. Det er planen at han skal bli konge etter at dronning Elizabeth dør eller slutter.

Bildet er av dronning Elizabeth under kroningen.

Siden dronningen ble syk med korona i februar, har han gjort flere jobber for moren. I fjor høst var hun også lagt inn på sykehus en natt, uten at det er kjent hva som var årsaken til det. Sist han gjorde det var da han holdt trontalen i parlamentet i mai. Det var første gang siden 1963 at noen andre enn dronningen holdt den talen.

For hun har regjert Storbritannia lenger enn noen annen konge eller dronning gjennom tidene. Ingen av dagens konger eller dronninger i verden har hatt makten like lenge heller.

Men det gjør også at svært mange briter aldri har vært ledet av noen annen. Det gjør at flere eksperter er spente på hva som skjer når Charles tar over. For ingen har ventet like lenge på å arve en trone noen gang.

Han er også blitt 73 år gammel. Det gjør at flere har sagt at hans eldste sønn prins William bør ta over med en gang.

Men enn så lenge er det dronning Elizabeth som leder landet. Hennes mor ble nesten 102 år gammel. Og hun het også Elizabeth.

---

Dronning Elizabeth II

  • Dronning Elizabeth ble født 21. april 1926.
  • Hun har vært dronning av Storbritannia siden hun var 26 år gammel.
  • Denne uka feirer hun 70 år på tronen.

---



Siste utgave

På forsiden nå