Tema

Hva skal til for å bli norsk?

Norge tar imot tusenvis av asylsøkere og arbeidere. Men hva skal til for å bli norsk statsborger?

Aldri før har så mange blitt norske statsborgere. 41.100 personer ble norske i fjor. Samtidig kommer det ekstra mange som søker beskyttelse nå. Andre kommer for å jobbe. Kanskje finner de sin livs kjærlighet her.

Men hva skal til for å bli norsk? Reglene er ulike, alt etter situasjonen din.

Mange ønsker seg norsk statsborgerskap. Det har Utlendings-direktoratet (UDI) inntrykk av. Spesielt etter at loven ble endret. Folk kan nå ha to statsborgerskap. De kan bli norske, og beholde sitt gamle pass fra hjemlandet.

– Før måtte du si fra deg ditt gamle statsborgerskap for å bli norsk. Dette er endret nå, sier Norunn Breivik til Klar Tale. Hun jobber i UDI.

Tid i Norge

Du må ha bodd åtte år i Norge for å bli norsk. Det er en hovedregel, forklarer Breivik. Du kan bruke 11 år på å oppfylle dette kravet. Du må ha oppholds-tillatelser som har vart i minst ett år. Til sammen må du ha oppholdt deg i Norge med slik tillatelse i åtte år – i løpet av de siste 11 årene.

Du kan slippe unna med kortere botid, sier Breivik. En flyktning må bo sju år i Norge – i løpet av ti år. En person som tjente rundt 320.000 kroner i 2021, kan søke etter seks år. Kom du til Norge som barn? Da kan du søke etter fem år.

ID

Norge må vite hvem du er. Som hovedregel må du vise et pass når du søker. Noen pass er vanskeligere å stole på enn andre, ifølge Breivik. Det kan skape trøbbel. Men vanligvis er også et utgått pass OK. Det er viktig at det som står i passet, er riktig. Det kan ikke være tvil om det.

Språk

Du må ha gjennomført den opplæringen i norsk som du skal. Du må deretter bestå en muntlig prøve på minst nivå A2. Men det kommer nye krav. Da må søkere være enda bedre i norsk. De må klare nivå B1 muntlig. De nye kravene kommer sannsynligvis i løpet av 2022, ifølge UDI.

Alle som vil bli norsk statsborger, må bestå en prøve. Den tester kunnskaper om det norske samfunnet. Den heter statsborgerprøven. Eller en prøve i samfunnskunnskap, på norsk.

Politi

Du må bevise at du følger loven. Du trenger en attest fra politiet. Den kan ikke være eldre enn tre måneder når du søker. Vent med å bestille en attest til du vet når du få søke om statsborgerskap.

Både en dom, bot og etterforskning kan gjøre at du må vente.

Dem under 15 år slipper attest.

Oppholds-tillatelser

– Du må ha oppholds-tillatelse når du søker om å bli norsk. Du må også ha planer om å bli her, sier Breivik.

Samtidig må du oppfylle kravene for permanent oppholds-tillatelse. Eller ha en slik tillatelse. Det betyr at du har lov å være i Norge på ubestemt tid. Andre oppholds-tillatelser må fornyes.

Du må ha bodd i Norge i tre eller fem år for å få permanent oppholds-tillatelse. Du må kunne betale for deg selv. Hvis du er voksen. Og du må som regel ha lært deg norsk. Der er også noen andre krav. Det finnes i tillegg flere unntak.

Født i Norge?

Noen blir automatisk norsk statsborger. Det skjer når de blir født eller adoptert. Det har ikke noe å si om du er født i Norge. Men er en eller begge foreldrene dine norske når du blir født, så er også du det. Det gjelder også ved adopsjon. Regelen gjelder dem født etter 1. september 2006. Regler for dem født før er litt strengere.

Pris

Det koster 6.500 kroner å søke om statsborgerskap. Permanent oppholds-tillatelse koster 3.800 kroner.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå