Tema

Yashar har ikke hørt fra faren sin på fire år

Over én million uigurer skal være fanget av kinesisk politi. Faren til Yashar er blant dem.

– Jeg visste ikke hvorfor jeg ble sendt bort, sier Yashar til Klar Tale. Han var bare 19 år gammel da han kom til Norge. Yashar er uigur. Det er en folkegruppe i Kina.

Han kommer fra Xianjiang-regionen. Den har tidligere styrt seg selv, men Kina tok all makt der i 1949.

Allerede som ungdom så han ting han ikke burde se.

Yashar bak busker og trær.

– Jeg så at en bil ble stoppet av politiet. Og alle fikk beskjed om å gå ut av bilen, sier Yashar. Han sier det er vanskelig å si om det er politi eller vakter fra militæret.

Kort tid etter fikk de beskjed om å legge seg ned på magen og ha hendene bak hodet.

– Så ble de sparket og slått, sier Yashar.

De som lå på bakken var uigurer, slik som Yashar.

Dette var ikke en uvanlig hendelse, eller noe som bare skjedde den ene gangen.

Han så ofte flere uigurer bli kjørt bort av politiet, uten at de kom tilbake. Det var også vanlig å høre pistolskudd på natten. Men familien hans snakket aldri om det som skjedde.

Yashar bak busker og trær.

Det var foreldrene som sendte ham til Norge. Han ble sendt hit for 12 år siden. Og det var først når han kommer til Norge at Yashar begynte å forstå hvorfor han ble sendt bort.

For resten av verden tok det lenger tid. Høsten 2017 fikk verden høre om leirer som var laget av de som styrer Kina. Leirene var ment for uigurer og andre som trengte å «lære seg» kinesiske verdier. Verden kaller det internerings-leirer.

Faren til Yashar er en av dem som ble sendt til en av leirene. Han har vært der siden 2019.

– Jeg fikk vite at faren min ble tatt med til sykehus, sier han. Yashar sier han snakket med venner og familie etter at faren ble borte. Under en videosamtale prøvde de å vise med tegn hvor faren var, sier han. Da forsto Yashar hva som hadde skjedd med faren. Han var blitt tatt til fange.

For noen uker siden ble det stjålet og delt bilder og dokumenter fra politi i Kina. Dette var fra to av 380 leire.

– Dette er en av de viktigste samlingene med dokumentasjon vi har fått tak i, sier Adrian Zenz til avisa Aftenposten. Han har undersøkt dokumentene, og er sikker på at de er ekte.

Bildene viser blant annet bruk av tortur. Det står også hvorfor folk er tatt til fange. Noen er der fordi de har lest koranen eller har skjegg. Andre fordi de har fått flere barn enn myndighetene sier du skal.

Nå er det vanskelig for Yashar å ha kontakt med moren også. For folk fra Xianjiang blir overvåket hele tiden. Det fører til at Yashar kun snakker med moren med emojier. Det er bilder av ulike figurer som brukes på ulike meldings-apper. Det kan ta måneder før han får svar.

Bildet viser et nettbrett med en åpen chatte-samtale der to personer skriver emojier til hverandre.

De som styrer Kina har forsøkt å kontakte Yashar flere ganger. De vil at han skal sende dem blant annet pass og info om hvor han bor. De sier de passer på faren hans. Derfor må de ha mer informasjon om Yashar. Det vil han unngå. Men han er redd for at det kan føre til at de også tar moren hans.

---

Kort om saken

  • Yashar er uigur. Faren hans ble tatt til fange av kinesisk politi.
  • Det ble nylig delt bilder fra fange-leirer for blant annet uigurer i Kina.
  • Rundt én million skal være fanget i slike leirer.

---