Tema

Disse gutta redder folk fra kulde og dyr strøm

Folk er ville etter ved. Hos bedriften Lier Asvo merker de godt at strømmen er dyr.

– Det gjorde vondt å si nei til folk, sier Per Christian Orby. Han er sjef for veden hos Lier Asvo i Viken.

– Smertefullt, sier kollega Linda Bogar Kleven.

Alle vil ha ved. Men det har de ikke nok av. Uvanlig mange vil kjøpe ved nå.

Maskinene går for fullt inne hos Lier Asvo. Lukten av tre brer seg utover. Bedriftens arbeidere jobber flittig med å kutte ved og flytte paller. Så kjører de veden ut til kunder, både bedrifter og vanlige folk.

Bedriften har mange faste og gode vedkunder. Rundt 2.000 har det blitt med årene. Nå møter de i stedet skilt som sier at ved er utsolgt. Og slik er det mange steder. Folk frykter dyr strøm. De vil ha ved i peisen i stedet for å la elektriske varmekabler gjøre jobben. Eller gamle panelovner.

Noen har kjøpt seg varmepumpe. Slik prøver de å spare inn noe i oppvarming.

Aldri før har strømmen vært så dyr. Den setter stadig nye rekorder. Politikerne jobber på spreng med å finne løsninger på krisa. Europa har for lite energi. Det påvirker Norge, som også sliter med lite vann i magasinene.

For over en uke siden ga Lier Asvo beskjed om at de hadde ved. I løpet av 45 minutter var alt vekk. 230 telefoner rakk de ikke å ta denne mandagen.

Kundene forsto som regel. De visste det er mangel på ved. Mens noen ble forståelig nok skuffet og fortvilet.

Driftsleder Terje Auke viser Klar Tale rundt i hallen der veden er. De får tømmer fra Viken Skog i nærheten. Det skal kuttes opp til ved og pakkes på paller. Det er også viktig at kunden ikke får våt ved.

Det kommer mer ved etter hvert, så det er håp for noen av kundene fortsatt.

Bedriften gir jobb til dem som står utenfor arbeidslivet. Eller de som trenger tilrettelagt arbeid. Ved er en stor del av det de produserer. Det kommer over 40 trailerlass med tømmer årlig, forteller Orby. Og 14 til 15 personer er i sving.

v

Utenfor står en bil klar til å kjøre. 30-åringen Ragnar Evensen skal frakte ved til en kunde i Vollen. Han har med seg Abdi Aden Adow. Evensen har jobber 12 år i Asvo og liker seg godt.

– Noen dager er travlere enn andre, forteller han.

Å levere ved og møte hyggelige kunder er noe av det han liker best med jobben. Humøret er på topp denne tirsdagen. Vinterkulden er fortsatt langt unna. Adow gjør v-tegn med fingrene før de kjører av gårde.

v

Inne i hallen har Fredrik Fjeldheim og Sigurd Olsen det travelt. De kapper ved og pakker det på paller. Små biter av tre fyker ut av maskinen. De har hørselsvern som beskytter dem fra all støyen.

v

Klar Tale må gjerne ta bilder av dem. En annen avis har allerede vært der. Fjeldheim er blitt medievant, sier han før han tar på seg hørselsvern igjen. Jobben må gjøres.

---

Fakta: Folk vil ha ved

  • Folk frykter dyr strøm til vinteren.
  • Ved i peisen er et alternativ til elektrisk oppvarming.
  • Mange produsenter er tomme for ved.

---