Tema

Slik er det å være smittet med apekopper

– Det føles som om det brenner, eller at noen stikker noe skarpt inn i byllen. Det sier Silver Steele om det å ha apekopper.

– Jeg merket de første symptomene 11. juli, sier Silver Steele til Klar Tale. Han er en av de over 18.000 personene som i sommer ble smittet med apekopper.

Det har vært sjelden med smitte av sykdommen i land utenfor Afrika. Men nå sprer smitten seg i store deler av verden. Noen eksperter mener det kan være et tegn på at viruset smitter lettere. Det er vanskelig å si hvem som Steele ble smittet av. Men han har en idé om når det skjedde.

– Det tar som regel én uke før folk merker tegn på at de er smittet. Det var 4. juli en uke før jeg merket symptomene. Da feiret vi nasjonaldagen i USA. Vi danset, vi svettet og vi ga hverandre klemmer og kyss, sier Steele. Ingen av vennene hans hadde tegn til smitte, og han var på jakt etter et sted der han kunne få vaksinert seg. Men Steele trodde han ville unngå smitten denne gangen.

– Det skjer jo ikke med meg. Og det tror jeg er en vanlig tanke, sier han.

Etter en uke så han det som minnet om kviser. Men noen dager senere forsto han det neppe var kviser. Fordi det var ingen mulighet for å få klemt hull på dem.

Bildet er av hvordan apekopper har utviklet seg på fjeset til en mann. Foto: Silver Steele / Privat

– Så fikk jeg sår hals, hovne lymfeknuter og dro til legen. Han tok en test. Men han sa at han hadde sett det før. Han trodde jeg var smittet allerede da han testet meg, sier Steele. De fleste skal følge symptomer som minner om influensa først. Så får de byllene. For ham var det motsatt.

Steele isolerte seg. En uke senere fikk han mer feber. Han følte seg sykere. Svaret var klart. Han var smittet med apekopper. Så kom byllene.

– Sykdommen angrep også immunsystemet. Så jeg fikk også streptokokker i halsen. Jeg fikk medisiner av legen. Men også en salve å smøre i munnen. Den gjør munnen og halsen nummen, slik at det blir mindre smertefullt å spise, sier han.

– Byllene begynte å spre seg rundt omkring på kroppen. Jeg har vel rundt 10 stykker rundt omkring på kroppen. Jeg fikk vondt bare noe kom i kontakt med dem. De jeg fikk i ansiktet har vært smertefulle. Også uten at noe har vært i kontakt med dem, sier han.

– Hva slags smerte er det? Er det et press som ved en kvise, siden du først trodde det kunne være en kvise?

– Nei. Det føles som det brenner, eller at noen stikker noe skarpt inn i byllen, sier Steele. Det er ingen væske som kan bli klemt ut slik som det er i en kvise, forklarer han. I stedet er det mer som en utvekst. Og huden på overflaten blir tørr, hard og får skorpe. Hvis huden tørker ut, så kan den sprekke. Da kan det renne ut både blod og puss.

Steele har delt sin historie blant annet på TV og i sosiale medier som Twitter. Der har han også bedt om folk må dele hans historie. Det har også ført til negative reaksjoner.

– Det gjør jo at det er mange nye personer som kommer inn på siden min. Og det er en del som har reagert på at de da har sett filmer og bilder av mer enn bare apekopper, sier Steele. Han er også skuespiller. I porno for homofile.

– Det er det en del som har reagert negativt på. Men det betyr så lite for meg. Som en skeiv fyr så vet jeg at det finnes folk som mener ting om homofile, og som sier ting som er hatefulle. For meg er det viktigere å dele min historie med dem den kan være viktig for. Og det betyr mye mer enn at noen blir sinte, sier Steele.

Og han har fått mye støtte fra de historien har vært viktig for. Både i det homofile miljøet, men også fra folk som jobber i samme bransje som ham selv. Flere av dem føler at det er vanskelig å snakke om smitten, men også at Steele snakker for dem.

De aller fleste smittede blir friske igjen. Men apekopper har fått følger for flere som jobber med sex, sier Steele.

– Arrene. Du kan få stygge arr av apekopper. Og om du får det på kjønnsorganet eller rumpa, så er det et merke for livet. Og når du har tjent penger på å ha en fin rumpe, så får arrene følger for deg, sier han. Steele sier han har vært relativt heldig. Han fikk byllene på fingre, ryggen, kneet og leggen, i tillegg til de i ansiktet.

Bildet er av et hårete bein. På kneet er det mulig å se en byll fra apekopper. Foto: Silver Steele / Privat

Ingen av vennene hans er blitt smittet. I stedet er de blitt vaksinert. Det skjer fordi han har fortalt om at han er smittet. Også samboeren til Steele har fått vaksine.

– Nå venter vi på at vaksinen hans skal få full effekt. Vi er heldige og bor i en ganske stor bolig. Da har vi hvert vårt soverom og hvert vårt bad. I tillegg er vi nøye med å sprite alt for å hindre smitte, sier han.

Flere har advart mot å snakke om apekopper som en sykdom blant homofile. Det er også blitt beskrevet som en ny form for kjønnssykdom. Årsaken er mistanke om at det ofte smitter ved sex. Verdens helse-organisasjon WHO har bedt homofile om å ha færre nye sexpartnere en tid framover. Steele er usikker på om det blir en riktig måte å omtale smitten på.

– Det er ganske mange nyanser her. Ja, det er flere homofile menn som er smittet. Men det kan også være fordi vi kysser og klemmer mye. Og dette er et virus som smitter lett. Folk må ikke tro at dette er et virus som tenker at «dette er en homofil mann, så jeg vil smitte ham». Det er et virus. Det smitter videre til et menneske fordi det er et menneske. Det er dråpesmitte. Og det kan smitte på mange måter, sier han.

– Du skal ikke bekymre deg for å være sammen med en homofil person. Du bør heller bekymre deg for om du har vasket hendene dine godt nok, sier Steele.

Bildet er av en mann som sitter i en bil og har på en grønn singlet. Han har rester av byller fra apekopper i fjeset. Foto: Silver Steele / Privat

Det er liten sjanse for at apekopper vil spre seg i en større del av befolkningen i Norge, mener Folkehelse-instituttet (FHI). Men de har også sagt at smitten kan spre seg videre i homofile miljøer.

Det er en farlig tanke, mener Steele.

– Det er farlig, fordi det smitter fort. Det er et problem at tallene de jobber med, er gamle når de er klare. Og det viser bare hvor mange som det er funnet smitte hos, sier han.

– Tror du noen heterofile lar være å teste seg fordi det er mye snakk om at det smitter blant homofile menn?

– Nei. Jeg tror heller folk er redde for å havne på en liste. Sykdom som dette skaper frykt. Men jeg tror det er flere som kan bli tvunget til å fortelle at de er homofile. Og det er et problem. De føler seg kanskje ikke klare for å fortelle verden at de er skeive. Men de er mer redde for viruset. Ingen burde bli tvunget til å dele en slik nyhet om seg selv som følge av at de er redde for en sykdom, sier Steele.

USA har erklært at apekopper er en nasjonal helsekrise. Det skjedde etter at Klar Tale intervjuet Steele. Alle amerikanere blir bedt om å ta apekopper på alvor. De må bidra til å få kontroll på smitten.

Fredag foreslo Helsedepartementet at apekopper skal få status som allmennfarlig sykdom i Norge også. Det gir pasienter med apekopper rett til gratis hjelp fra lege, testing og behandling.

---

Apekopper

  • Silver Steele er en av flere tusen personer i USA som er smittet med apekopper.
  • Han har fått byller på mye av kroppen og i ansiktet.
  • Han advarer mot å tro at sykdommen bare sprer seg mellom homofile og ved sex.

---