Tema

Prinsesser, magi og alver tilbake på TV-skjermen

Fikk du aldri nok av drager, alver og alt det overnaturlige? Denne høsten er to store suksesser tilbake.

I 2001 sjarmerte hobbitene hele verden i filmen «Ringenes herre». De var små mennesker som ville redde verden fra ondskap – ved å ødelegge en magisk ring. Bare ti år senere lot vi oss sjokkere av brutal vold i TV-serien «Game of Thrones».

n

Denne høsten er begge tilbake.

– Det er helt latterlig store forventninger, sier Einar Kvarving Aarvig entusiastisk.

Han er tidligere redaktør i FilmMagasinet. Nå anmelder han både filmer og TV-serier.

«Ringenes herre» er delt i tre filmer. Den første kom i 2001. Resten kom litt senere. Anmeldere og publikum elsket dem.

Bildet viser en scene i den første Ringenes herre-filmen.

Kort tid etter kom tre egne filmer om hobbiten Bilbo.

I september er den store suksessen fra 2000-tallet tilbake. Denne gangen som en TV-serie. Den skal være verdens dyreste med et budsjett på 4 milliarder kroner. Den er spilt inn i New Zealands dramatiske natur.

TV-serien har fått navnet «Maktens ringer». Den tar oss tusenvis av år tilbake i tid. Lenge før handlingen i filmene «Ringenes herre» og «Hobbiten». Kongedømmer reiser seg og faller i ruiner. En stor skurk truer med å gjøre verden mørk. Det kan Amazons Prime Video fortelle.

Forfatter J.R.R. Tolkien har skrevet bøkene. Og de hører til sjangeren fantasy. Før i tiden var det nerder som likte denne sjangeren, sier Aarvig. Du finner den både i form av bøker, dataspill, film og TV.

Fantasy har noen kjennetegn. Handlingen foregår i en slags parallell verden. Den ligner på vår verden, men er ikke den samme. Nerder på 1980- og 1990-tallet likte gjerne å «rømme» fra den virkelige verden de følte seg litt utilpass i, forklarer han.

Men de siste 20 årene har vi alle blitt nerder. Gamle som unge. «Ringenes herre» gjorde fantasy til noe alle likte. Sjangeren tar ofte med drager, alver og andre overnaturlige vesener. Både vakre og skummelt ekle.

– Det er en eventyrlig variant av vår verden, forklarer Aarvig.

Magi og trolldom er vanlig. Fantasy-verdenen er mørk og mystisk. Og gir oss ofte inntrykk av å befinne oss lang tilbake i tid. Med borger, slott og stearinlys.

Bildet viser Gandalv i Lord of the ring

Husker du den gamle TV-serien «Drømmen om Narnia»? Der dyr kunne snakke og en ond dronning lagde evig vinter. På 2000-tallet fikk også denne nytt liv gjennom tre filmer. Etter suksessen Ringenes herre. Flere fantasy-filmer om Harry Potter lokket i tillegg mange til kinoene.

Det er vanskelig å unngå «Game of Thrones» når vi snakker om fantasy. I 2011 lot vi oss sjokkere av brutal vold og kampen om makt. Drager som sprutet ild og døde kjemper.

Allerede før premieren på «Ringenes herre», får vi et gjensyn med «Game of Thrones». TV-serien heter «House of the Dragon». Også denne serien tar oss med tilbake i tid. Til lenge før handlingen i åtte sesonger lange «Game of Thrones».

Denne serien handler om familien Targaryen. En av familiene vi ble kjent med i «Game of Thrones». Og deres livsfarlige drager.

«House of the Dragon» kommer 22. august. Det skjer på kanalen HBO. George R.R. Martin har skrevet de opprinnelige bøkene.

Serien starter når familien er på sitt beste. Den er mektig, rik og har innflytelse. Det røpte produsent Ryan Condal, ifølge avisa Dagbladet.

– De har flere drager enn de noensinne vil få igjen.

Aarvig følger nøye med på nye serier. Akkurat nå ser han «The Sandman», som også er fantasy.

– Jeg er nok aller mest spent på den nye «Ringenes herre»-serien, sier han når han blir bedt om å velge.

Bildet viser folk i en sal.


---

Fakta: Fantasy-høst

  • Fantasy er en populær sjanger.
  • I 2001 gjorde filmene «Ringenes herre» stor suksess på kino.
  • I 2011 kom TV-serien «Game of Thrones». Nå er begge tilbake på TV-skjermen.

---



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå