Tema

Nå blir vi snart 8 milliarder

Hvert sekund blir vi nesten 3 personer flere på jorda. Hva betyr det for kloden vår?

Det blir stadig flere av oss mennesker på jorda. De siste årene har mye handlet om pandemi, død og krig. Samtidig vokser folketallet i full fart.

15. november er det ventet at vi passerer 8 milliarder.

Hvor fort blir vi flere?

La oss bruke meg, Klar Tales journalist, som eksempel. Jeg ble født en kald januardag i 1988. Da hadde verden færre enn 5 milliarder mennesker, ifølge en oversikt fra avisa The Guardian. Du kan selv sjekke hvor mange som levde i verden da du ble født.

Vi passerte 6 milliarder da jeg bare var 11 år gammel. Som ung student passerte vi 7 milliarder, og nå 8 milliarder. Jeg har rukket å bli 34 år gammel.

Men hva betyr det for planeten vi lever på? Hva skjer når det blir så mange flere av oss?

Rundt 80 prosent av befolknings-veksten har skjedd i noen av de fattigste landene i verden. Det sier verdens-organisasjonen FN. Flere av disse strever med krig, mangel på mat og mye fattigdom.

Mange av disse landene er i Afrika sør for Sahara. Og den trenden fortsetter. Alle de 20 landene som hadde mest befolkningsvekst i 2021, var i denne regionen. Det viser tall fra nettsiden Statista.

Men det blir også født mange barn i land i Asia. Lenge har Kina hatt flest mennesker. Neste år vil India bli mest folkerikt, tror FN.

Verden sliter med enorm forskjell på rike og fattige land. Det er klimakrise og flukt som følge av konflikter.

Bildet er av tre personer fra Niger som går langs en vei. Det er flom, og de har vann opp til magene. Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP / NTB

Natalia Kanem ber om at alle må unngå panikk. Hun er direktør i Befolkningsfondet i FN (UNFPA).

– Jeg forstår at det er noen som er imot å feire at vi blir mer enn 8 milliarder mennesker. Noen er urolige for at jorda er overbefolket, med for mye folk og for lite ressurser. Jeg vil helt klart avvise at antallet mennesker er noe de bør være urolige for, sier hun ifølge The Guardian.

Men hvordan sikrer vi 8 milliarder mennesker nok mat?

Det er nok mat for alle, mener FNs miljøprogram (UNEP). Men vi bruker den på en lite effektiv måte, ifølge dem.

Bildet er av en bonde som holder fram korn han mater til sauene sine. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

For mye mat blir ødelagt på vei fra bonden til de som trenger den. I tillegg blir mye mat brukt til dyr, for at vi skal få kjøtt og meieri-produkter som melk og ost. Noe av dette kunne vi spist selv, og da hadde den blitt brukt mer effektivt.

Befolkningen vokser også saktere enn på lenge, sier Kanem. Fra 1950-tallet har det hvert år blitt rundt 2 prosent flere på jorda. Nå blir det mindre enn 1 prosent flere av oss i året.

Det gjør at det vil ta lenger tid før vi blir 9 milliarder. Det kan skje en gang mellom 2034 og 2038, ifølge FN.

Men det er også mulig at veksten i befolkningen kan stoppe før det blir 9 milliarder. Det kan skje om det blir født færre nye barn enn FN har regnet som sannsynlig.

Det mest sannsynlige er likevel at vi blir flere enn 10 milliarder. Ifølge FN kan det skje kort tid etter at jeg blir pensjonist. De mener det kan skje når jeg er 71 år gammel i 1959.

Og blir jeg 100 år gammel? Da kan jeg få oppleve det FN mener blir toppen. For på midten av 2080-tallet kan vi bli 10,4 milliarder.

---

8 milliarder

  • Det er flere personer som blir født enn det er som dør.
  • 15. november er det ventet at vi blir mer enn 8 milliarder mennesker på jorda.
  • På 2080-tallet er det ventet å kunne bli 10,4 milliarder.

---Siste utgave

På forsiden nå