Tema

Kan disse gi oss svar på «alt»?

Kunstig intelligens blir mer og mer en del av hverdagen vår. Men hvor mye kan den faktisk hjelpe oss?

Hvis du mangler svaret på noe, eller bare rett og slett er nysgjerrig. Hva gjør du da?

Mange ville nok søkt på Google. Mens våre besteforeldre brukte kanskje leksikon eller faktabøker.

Nå har vi fått enda flere alternativ. Nemlig kunstig intelligens.

30. november 2022 kom det noe som kalles for ChatGPT. Det er en chatbot som svarer deg ved hjelp av kunstig intelligens. Den er laget av selskapet OpenAI.

– Hvis jeg av kjøtt og blod gjør noe smart, er jeg ikke kunstig intelligent. Hvis noe kunstig, slik som en robot eller dataprogram, gjør noe smart, er den kunstig intelligent. Slik forklarer Morten Goodwin kunstig intelligens. Han er ekspert på temaet og professor ved Universitetet i Agder.

Dette er nok noe du også har vært borti før. Den dagen du tok kontakt med kundeservice og endte opp med å snakke med en chatbot. Da har du snakket med kunstig intelligens. Det gjør også mange som har en iPhone. Den personlige assistenten Siri er en av de vanligste formene for kunstig intelligens som er i bruk allerede.

Det er ulike måter å sette opp en chatbot på. Noen er mer fokusert på enkelte oppgaver, mens andre er ganske så åpne. ChatGPT er en del av den siste kategorien.

Vi har spurt chatboten selv hva den er.

BOT

Spørsmål: Hva er en chatbot?

---

Svar: En chatbot er en datamaskin som kan ha samtaler med mennesker. Den kan brukes til å gjøre en del av de samtalene som vi vanligvis ville hatt med andre mennesker, automatisk. Det kan være spørsmål og svar, å gjøre ting som å kjøpe ting eller å hjelpe til med informasjon. Noen chatboter kan gjøre spesielle ting, mens andre kan lære å gjøre mange forskjellige ting.

---

Chatboten svarer ganske bra for seg. Og det har ført til at både skoler og Landslaget for Norskundervisning er bekymret. Sistnevnte har allerede sendt et bekymret brev til Stortinget, ifølge avisa Aftenposten.

Goodwin sier til Klar Tale at programmet kan brukes. Men at vi må være litt forsiktige.

– Det er først og fremst et kraftig verktøy som de aller fleste som skriver bør kunne bruke. På skolen er det en åpenbar utfordring at roboten kan brukes til juks. En ungdomsskoleelev kan få samtaleroboten til å skrive en novelle, analyse er dikt, eller hva enn oppgaven er, sier han.

– På jobb bør vi også passe på. Roboten er ikke så god til å snakke sant. Den er ikke så god til å gi riktige kilder, sier Goodwin.

BOT

Spørsmål: Hva tenker du om at elever kan bruke ChatGPT for å svare på eksamen og prøver?

---

Svar: Det er ingen god idé å bruke ChatGPT eller noen form for kunstig intelligens for å svare på eksamen eller prøver. Det er viktig at elever viser sine egne kunnskaper og ferdigheter gjennom eksamen. Det er også viktig å huske på at selv om ChatGPT kan lage en tekst som kan se ut som det er skrevet av en person. Så har den ikke faktisk kunnskap eller forståelse av temaet. Derfor vil det være meningsløst for ChatGPT å prøve å svare på spørsmål om et fagområde.

---

Dette er langt fra første forsøk på en chatbot og kunstig intelligens. For ni år siden lagde Microsoft sin egen chatbot, som het «Tay». Den måtte de stenge av etter veldig kort tid. Boten begynte å bli veldig rasistisk. Det samme skjedde med Meta sin chatbot.

Også ChatGPT har sine feil, som Goodwin har snakket om. Og at vi trener opp boten mener han vi bør være skeptisk til.

– Hver gang vi bruker roboten, gir vi mer data til OpenAI. Det betyr at alle som bruker den, er med på å bygge den større, sier han.

På lengre sikt kan det gjøre det vanskeligere å merke en forskjell på menneske og robot. Det er også målet til de som har laget roboten Sophia. Den skal se ut som et vanlig menneske. Men det er en robot, som blir styrt av kunstig intelligens. Skaperne håper den også kan lære sosiale ferdigheter av folk den har kontakt med.

Skjermbilde fra ChatGPT. Grå/blå skjerm med en chatlog.

---

Kort om saken

  • ChatGPT er en chatbot.
  • Det er en datamaskin som kan ha samtaler med mennesker.
  • Du kan få svar på ting du lurer på. Men du kan også bli lurt.

---

Siste utgave

På forsiden nå