Tema

Stine og familien sparer penger på å bo i denne kommunen

En familie på to voksne og to barn kan spare rundt 160 000 kroner i året. Men da må de bo enten i Nord-Troms eller Finnmark.

– Trenden her er at når unge stifter familie, så flytter de tilbake til Nesseby.

Det sier Berit Ranveig Nilssen til Klar Tale. Hun er ordfører i den samiske kommunen Unjárga - Nesseby.

Nesseby ligger sentralt i Øst-Finnmark. Kommunen grenser mot Tana, Vadsø og Sør-Varanger.

Stine Bjørkli er en av dem Nilssen snakker om. Hun har flyttet hjem igjen. Bjørkli er utdannet spesialpedagog og flyttet med familien sin til Nesseby i 2023. Før bodde de i Tromsø, en av Nord-Norges største byer.

– I Nesseby er det mange muligheter for friluftsliv. Og så er det en trygg plass å vokse opp. Mannen min kommer ikke herfra, men har funnet seg godt til rette. Han synes Nesseby er et inkluderende sted, sier Bjørkli til Klar Tale.

I tillegg hører kommunen til den såkalte tiltakssonen, slik som resten av Finnmark. Det samme gjør sju kommuner nord i Troms. Målet med sonen er å skape en region som er attraktiv å bo i, arbeide i og drive næring i.

Området har slitt med at folk flytter fra. Tiltakssonen gir dermed noen fordeler du ikke finner andre steder i landet.

Bildet viser Stine Bjørkli med datteren sin.

---

Her er noen av fordelene i tiltakssonen

  1. Barnehage er gratis. Ordningen ble innført i 2023.
  2. Du får slettet gjeld på studielånet ditt. Grensen er på 30 000 kroner i året. For lærere i grunnskolen er grensen på 50 000 kroner i året.
  3. Du betaler mindre skatt. Med Finnmarksfradraget kan du spare inntil 20 000 kroner i året.
  4. I tillegg slipper du å betale el-avgift. En arbeidsgiver slipper å betale arbeidsgiver-avgift.
  5. En familie på to voksne og to barn kan spare rundt 160 000 kroner i året.

---

Fordelene i tiltakssonen var ikke årsaken til at Bjørkli flyttet tilbake til Nesseby. Men hun merker likevel fordelene på lommeboka.

– Ja, det er klart. Økonomisk sett er det annerledes å bo her enn i Tromsø.

Bjørkli har ikke regnet på hvor mye hun og familien sparer på fordelene.

– Men jeg får slettet deler av studielånet mitt, og barnehageplassen til dattera mi er gratis. Så er det også noen skattefradrag.

Rundt 860 personer bor i Nesseby i dag. I siste telling har kommunen vokst med ni personer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). SSB tror det vil bli flere folk i Nesseby i årene framover.

Bildet viser et kart over fylkene Troms og Finmmark.

Flytter du til Nesseby, kan du få flere fordeler. Tomt til bolig er gratis enkelte steder. Takker du ja til jobb som sykepleier, får du 50 000 kroner i bonus. Kommunen har også ordninger med stipend for studenter i enkelte fag. For eksempel barnehagelærer. Sistnevnte har fungert, ifølge ordfører Nilssen.

– Vi er en av de få kommunene som har full dekning av barnehagelærere, sier Nilssen.

Hun kan ikke med sikkerhet si at disse fordelene er den eneste årsaken til at folk flytter til Nesseby. Men kommunen har tidligere gode erfaringer med gratis barnehage.

– I Nesseby ble det innført gratis barnehage fra 2008 til 2012. Resultatet var at vi ble flere folk i kommunen. Flere familier med barn flyttet til, sier hun.

Nilssen mener hun ser effekten av tiltakssonen ellers i Finnmark. På godt og vondt.

For mens Nesseby har vokst, har nabokommuner krympet. I Vadsø har det blitt 85 færre folk. Sør-Varanger har krympet med 52.

– Folketallet har gått ned i hele Øst-Finnmark i siste folketelling. Bortsett fra i Nesseby. Det er positivt for oss i Nesseby, men generelt blir det færre folk i Øst-Finnmark.

Nilssen tror gratis barnehage i tiltakssonen virker litt mot sin hensikt.

– Det vi ser, er at større kommuner i Finnmark, som Alta, tjener på det. Folk flytter til de store kommunene, som allerede har bra med folk. Kommunene i Øst-Finnmark taper på det.

Nilssen mener Øst-Finnmark burde hatt egne fordeler.

– Politikerne snakker om at det må bo folk inn mot grensa til Russland. Da trenger vi tiltak som gjør at flere vil bosette seg her. For det er her folketallet går drastisk ned.

– Hvilke tiltak ser du for deg da?

– Jeg tror Øst-Finnmark ville vært tjent med at det kun var gratis barnehage i kommunene her. Et annet tiltak er å fylle på kommunale næringsfond. Det kunne bidratt til mer aktivitet i næringslivet og flere arbeidsplasser.