Tusenvis møtte til fakkeltog. På plakater sto «NEI» med store bokstaver. Folk trosset vær og vind for å si klart ifra. Et medlemskap i EU skulle Norge ikke ha.
28. november er det 30 år siden folket fikk si sin mening om et medlemskap i EU. EU-striden har vært blant de virkelig store sakene siden 1945. Den delte Norge i to i 1994. 52,2 prosent av folket sa nei til EU og 47,8 prosent sa ja. Også i 1972 sa flertallet nei.
I dag står Norge fortsatt utenfor EU. Både Finland, Danmark og Sverige har for lengst meldt seg inn i unionen. Samtidig kjemper flere land om å få komme inn i varmen.
Dette er EU
Den europeiske union (EU) har 27 land som medlemmer i Europa. Nesten 450 millioner mennesker bor i EU-landene til sammen. Tidligere ble EU kalt EF og EEC. EU har sitt hovedsete i Brussel i Belgia. Sju organer styrer EU. De har ulike oppgaver, blant annet å vedta lover som gjelder alle i EU.
Det som i dag er EU, ble til på 1950-tallet, rundt et tiår etter andre verdenskrig.
Hva mente de som sa nei til EU?
Norge måtte få styre seg selv. Vi hadde klart å bygge opp en velferdsstat. Norge hadde tjent godt med penger på olje og gass. Flere fryktet at et medlemskap i EU ville true velferden. Folk var også opptatt av hva som kunne skje med fiskeri og landbruk. Billigere varer fra andre land i unionen kunne gi dem trøbbel.
Lederen i Senterpartiet ble en slags leder for nei-siden. Anne Enger Lahnstein hadde selskap av en bevegelse som fikk navnet Nei til EU.
Hva mente de som sa ja til EU?
Norge måtte være en del av fellesskapet. Uten medlemskap kunne Norge bli isolert og utenfor politisk. Arbeiderpartiet (Ap) gikk inn for å søke om medlemskap for Norge. Det vedtok Aps landsmøte i 1992.
Flere partier var for at Norge skulle inn i EU. Høyre var et rent ja-parti. I Ap og Frp var de splittet.
Kan Norge skifte mening?
Politisk lever EU-kampen fortsatt i Norge. Europa har endret seg mye siden 1994. Verden står overfor en klimakrise. Russland har invadert Ukraina, og Europas mektige partner USA får snart ny president.
Høyre er et av Norges største partier, og neste år er det stortingsvalg. De er sterke tilhengere av at Norge skal melde seg inn i EU, ifølge Ine Eriksen Søreide. Hun er fra Høyre og snakket om EU etter høstens valg i USA.
– Å være på utsiden kan være en enorm utfordring, sa Søreide på Politisk kvarter, ifølge Nettavisen.
20. januar tar Donald Trump over som president i USA. Han vil beskytte amerikansk økonomi ved hjelp av høyere avgifter på varer fra utlandet. Det kan bety trøbbel for Europa, som driver handel med USA. EU kan lage avtaler med USA, men kommer Norge til å få bli med?
På den andre siden står partiet SV. De sier nei til et medlemskap i EU. Norge må kunne råde over seg selv. Partiet Ap ønsker seg heller et sterkt samarbeid med Europa. Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker ikke en ny debatt om EU nå.
Siden 90-tallet har Norge, Island og Liechtenstein hatt en avtale med landene i EU, kalt EØS-avtalen. Norge og nordmenn nyter godt av rettigheter, blant annet innen handel og arbeidsliv. Samtidig har vi visse forpliktelser.
Hva mener så folket om EU i nyere tid? Et flertall er fortsatt imot at Norge skal bli medlem i unionen. Det skrev kanalen NRK senest i fjor. De unge er mest usikre.
Andre kilder: snl.no, norgeshistorie.no og regjeringen