Før hvert valg skjer det samme.
Du sjekker postkassen din. Der ligger det en brosjyre fra et politisk parti. De lover at det skal bli billigere bussbilletter, gratis skolemat og lavere skatter.
På sosiale medier ser du reklamer om hvilket parti som har den beste politikken.
Alt dette koster penger. Men hvor kommer egentlig pengene fra?
Mest penger fra staten
Staten gir mest penger til de politiske partiene.
Pengene de får, baserer seg på hvor mange stemmer de fikk ved forrige valg.
Det betyr at de største partiene får mest penger. Små og nye partier har mindre penger å bruke.
Partiene får også penger fra private givere. Det kan være vanlige folk som gir små beløp, men også større organisasjoner og selskaper som gir store summer.
For eksempel kan et selskap som jobber med olje, gi støtte til et parti. På samme måte kan en organisasjon som jobber for miljøet, støtte et parti.
– Det er viktig at mesteparten av partienes penger kommer fra staten. Det sier Jana Birke Belschner. Hun er postdoktor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.
– Det sikrer at partiene ikke blir for avhengige av gaver fra bare noen få rike folk eller organisasjoner.
Noen givere kan ikke spores
Her til lands er det en regel. Alle donasjoner over 12 000 kroner skal være åpne. Dette gjør at folk kan se hvem som gir penger til partiene. Det finnes også en egen nettside som heter partifinansiering.no. Der finner du alle donasjoner.
Generelt er det et godt system, men Guro Slettemark mener det finnes noen smutthull. Slettemark er generalsekretær for Transparency International Norge.
– Vi ser noen svakheter, sier hun til Klar Tale.
Ved forrige stortingsvalg fikk flere partier penger fra organisasjonen Borgerlig valgseier. Organisasjonen får penger fra ulike givere, deretter gis de videre som én stor donasjon. Det gjør at partiene kan rapportere inn at de har fått en stor donasjon fra Borgerlig valgseier, men ikke hvilke personer som har donert penger til organisasjonen.
Slettemark mener det er problem.
– Det mener vi er en omgåelse av hva loven egentlig sier, sier hun.
På venstresiden får Arbeiderpartiet mye penger fra organisasjonen LO.
Regjeringen vil endre loven
Tyskland har regler for hvor mye penger et parti kan bruke under en valgkamp. Norge har ingen grense.
Slettemark mener det bør være et øvre tak for hvor mye én person eller bedrift kan gi til et parti. De mener også at alle pengene må kunne spores.
– Enkelte interesser får fordeler framfor hva som er best for fellesskapet, på grunnlag av penger, sier hun.
– Da er det penger som avgjør og ikke stemmer.
Regjeringen har sagt at de vurderer nye regler for finansiering til partiene. Tirsdag sendte de et forslag på høring. De vil endre partiloven for å sørge for åpenhet om bidrag til de politiske partiene.
Andre kilder: partifinansiering.no og regjeringen.