Tema

Å stille klokka kan være hardt for hjertet

I natt skal vi stille klokka igjen. Det kalles verdens største eksperiment med søvn.

Det er klart for vintertid i Norge. Natt til søndag klokken 3 stiller vi klokka. Den skal stilles én time tilbake.

Vintertiden gjelder også for over 70 andre land. Til våren skal vi stille klokka fram igjen.

Endringene i tiden kalles verdens største eksperiment med søvn. Det gjør at flere kan få hjerteinfarkt og at det kan skje ulykker.

1,6 milliarder mennesker i 76 land er en del av dette. Men å miste én time søvn, kan være svært farlig for enkelte. Det viser forskning.

Om våren får vi é time søvn mindre. Da blir det flere som får hjerteinfarkt. 24 prosent flere får slikt infarkt i verden dagen etter at vi har stilt klokka.

Om høsten får vi én time mer søvn. Da blir det 21 prosent færre hjerteinfarkt. Den samme skjer med bilulykker og selvmord, skriver nettmagasinet Harvest. De skriver fra boken «Hvorfor vi sover». Den er laget av Matthew Walker, som er professor i nevrovitenskap og psykologi.

Bjørn Bjorvatn jobber ved Universitetet i Bergen. Han er professor og forsker på søvn. Han sier at det får følger om vi kutter én time søvn på våren. Det fører til flere trafikkulykker, flere hjerteinfarkt. Flere må få behandling på psykiatriske avdelinger. Det skjer dagen etter endringer.

Bjorvatn sier årsaken er at det å miste søvn, stresser hele kroppen. Ikke minst hjertet.

– Det er derfor endringen skjer i helgen. Det ville nok blitt enda verre om det skjedde til natt til mandag, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Professoren sier det er uheldig å fortelle om størrelsen på risikoen. Da kan det oppleves verre enn det det er.

– For de aller fleste går det veldig greit. Men for noen sårbare grupper kan det være skadelig for helsa, sier Bjorvatn.

Men Bjorvatn mener vekslingen mellom vintertid og sommertid må bort.

– Det er jo bare tull. Det skaper altså problemer for noen. Jeg har i mange år ment at vi bør kutte ordningen. Jo før jo bedre, sier han.

Flere ønsker å endre på dette. I Den europeiske union (EU) kan det bli endring. Det ble foreslått i fjor. Saken er ikke ferdig behandlet ennå. Men dersom det blir slik, er det ventet at Norge følger etter. En endring kan tidligst skje i 2021.

– Mange er engasjert i det å stille klokka. Norge er i gang med å vurdere hva vi skal gjøre. Vi planlegger å sende ut dette på høring. Det vil skje om ikke altfor lenge, sier Torbjørn Røe Isaksen. Han er næringsminister, men også Norges tidsminister.

Isaksen sier at Norge venter på hva EU bestemmer seg for. Målet er at landene i EU skal bli enige i løpet av desember.

Hvert land i EU kan selv bestemme om de vil fortsette med sommertid eller ikke. Det gjør at det kan bli tidsforskjeller i Europa.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. Det skjedde også i noen perioder tidligere.

Søndag 29. mars neste år skal vi stille klokken igjen. Men først blir det altså vintertid.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå