Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarer ungdom mot solarium

Kristina Andersen tok sol nesten hver dag i fire år. Nå deltar hun i en kampanje for Kreft-foreningen. – Solarium er livsfarlig, sier hun.

Kristina Andersen begynte å sole seg i solarium da hun var 15 år. Noen ganger lå hun i solariumet i 40 minutter av gangen. Andersen trodde aldri at hun kunne få problemer på grunn av solingen.
– I fjor høst oppdaget jeg mange nye føflekker på kroppen min. Mamma sendte meg rett til legen. Han måtte fjerne flere av føflekkene. Legen ga meg streng beskjed om å slutte med solarium, sier 20 år gamle Andersen til Klar Tale.

MANGE KVINNER BLEKER HUDEN. LES SAKEN: Lysere tider

Hun har en av Norges mest populære blogger. Der skriver hun om jobben, vennene og livet. Mange unge jenter leser bloggen hennes. Andersen håper at andre kan lære av hennes feil. Derfor deltar hun i en kampanje for Kreft-foreningen i høst. Sammen med tre andre bloggere skal hun lære unge at det er farlig å ta sol i solarium. Kampanjen heter «Bloggere med solvett».
– Solarium er livsfarlig. Det er lett å tenke at hudkreft ikke skjer med deg. Men det kan skje alle. Jeg var heldig som ikke fikk kreft. I stedet har jeg piggment-flekker i ansiktet. Og huden min ser mye eldre ut enn 20 år. Jeg gruer meg til jeg blir 30 år. Da ser jeg nok mye eldre ut, sier Andersen.

Kreft-foreningen ser at stadig yngre jenter og gutter begynner med solarium.  Våren 2009 gjorde firmaet TNS Gallup en undersøkelse for Kreft-foreningen. Den viste at nesten 80 prosent av jentene som bruker solarium var under 18 år da de begynte. Over halvparten av guttene svarte at de var under 18 år første gang de tok solarium. 25 prosent av jentene var under 15 år første gang de tok solarium. 16 prosent av guttene var under 15 år første gang de prøvde sol i solarium.

Kristina Andersen sier hun bruker sminke som farger huden litt mørkere. Eller hun soler seg ute om sommeren. Hun synes ikke det er fint å være unaturlig brun.
– Det er like fint å være blek som brun. Alle er finest med sin naturlige hudfarge. Jeg synes folk bør være fornøyde med utseendet sitt. Det er ikke vits i å risikere livet sitt for å bli penere. Jeg nærmer meg ikke et solarium igjen, sier hun.

Solarium er populært året rundt i Norge. Men det kan være svært skadelig for huden. Norge er ett av landene i verden der flest får hudkreft. I 2008 fikk 2.735 nordmenn føflekkreft eller en annen type hudkreft. Det viser tall fra Kreft-foreningen.

Mange sliter med stygge pigmentflekker og rynker. Det forteller Jon Langeland. Han er hudlege ved Hudklinikken i Oslo. Han synes solarium burde merkes på samme måte som sigarettpakker.
– Hvis du kjøper en pakke røyk, står det en advarsel om at sigaretter er skadelig for helsen din. Det burde henges opp advarsler på solsengene også. «Kan føre til hudkreft» kan det stå. Jeg tror det er mer fornuftig enn å forby solarium, sier Langeland.

Han er ikke imot solarium. Men han forteller kundene sine at de bør ta så lite sol som mulig.
– Solarium blir skadelig etter en stund. Du får ikke kreft hvis du tar solarium noen få ganger i året. Men det er ikke bra for huden din, sier Langeland.

Nesten halvparten av kundene på Hudklinikken har skader av for mye sol. Noen har solt seg ute. Andre har tatt sol i solarium. Det var ikke vanlig før.
– De med solskader er også mye yngre enn de var før. Jeg vet om jenter under 30 år som har fått hudkreft, sier Langeland.